Αυγενάκης: Το βαμβάκι αποτελεί το λευκό χρυσό για τη χώρα μας

Γράφτηκε από
Αυγενάκης: Το βαμβάκι αποτελεί το λευκό χρυσό για τη χώρα μας                950x629

Η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ταυτόχρονα με τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες συνεργατικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα οι Διεπαγγελματικές, αποτελούν τους επίσημους συνομιλητές της ΕΕ.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Καρδίτσας με την Διεπαγγελματική Βάμβακος ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις και την προοπτική στην παραγωγή του προϊόντος.

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Διεπαγγελματικών.

Όπως παρατήρησε ο Υπουργός η προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόνείναι τελείως διαφορετική που σημαίνει ότι η κρίση έχει βοηθήσει όλους μας στην ωρίμανση.

Σημείωσε ότι το βαμβάκι αποτελεί τον λευκό χρυσό για τη χώρα μας και η όποια συζήτηση δεν μπορεί να είναι τοπική αλλά  αφορά το σύνολο της χώρας.

Υπενθύμισε ότι το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα παραδοθεί από την HVA International στο τέλος Φεβρουαρίου και σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις για τυχόν αναδιάρθρωση θα ληφθούν σε συνεργασία και διάλογο με την Διεπαγγελματική.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τον κλάδο με πρακτικές και ώριμες λύσεις», τόνισε ο υπουργός και ζήτησε τις προτάσεις της Διεπαγγελματικής Βάμβακος για την καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την αποδοτικότερη συνεργασία με τον Οργανισμό.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει ανασύσταση του Οργανισμού με βάση τους  κανόνες της ΕΕ.

«Τάξη, νοικοκυροσύνη και πρόοδος», είναι το τρίπτυχο στο οποίο κινείται το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο υπουργός

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Ευθύμιος Φωτεινός ευχαρίστησε τον Λευτέρη Αυγενάκη γιατί είναι ο πρώτος υπουργός που δίνει πραγματικό ρόλο στις διεπαγγελματικές. «Θα είμαστε, όπως πάντα, παρόντες, με προτάσεις. Άλλωστε αποτελέσματα έχουμε μόνο όταν υπάρχει διάλογος. Θα είμαστε πάντοτε αρωγοί στην προσπάθεια που κάνετε, γιατί ο στόχος είναι κοινός», είπε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος και πρόσθεσε ότι για τον κλάδο του σημασία έχει η ενίσχυση της ποιότητας, η τυποποίηση, η εκπαίδευση και, φυσικά, η καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας, οι Βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Το βαμβάκι αποτελεί το λευκό χρυσό για τη χώρα μας. Είναι μια καλλιέργεια, η οποία έχει μια μακρά παράδοση, μια ιστορία, έναν δυναμισμό και κυρίως έχει μια σοβαρή Διεπαγγελματική, η οποία εκπροσωπεί και καλύπτει τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων, από τους καλλιεργητές, εκκοκιστές και όλο το φάσμα που εντάσσεται στην οικογένεια του βάμβακος. Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους -και κυρίως αποδοτικά. Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε τις προτάσεις τους, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, στις οποίες απαντούμε και ανταποκρινόμαστε ή συμπεριλαμβάνουμε για τους σχεδιασμούς που κάνουμε είτε για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, είτε για τον ΕΛΓΑ, είτε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί εκ των πραγμάτων έχουν μια εμπειρία, μια τεχνογνωσία που μας είναι απολύτως απαραίτητη. Όπως είπαμε και συμφωνήσαμε, μαζί μπορούμε να πάμε πολύ πιο ψηλά το προϊόν αυτό και παρά τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που περνάει και η παραγωγή του εδώ στη Θεσσαλία. Οι βαμβακοπαραγωγοί ένιωσαν από πρώτο χέρι τη στήριξη της πολιτείας, ειδικά βλέποντας το ύψος των προκαταβολών. Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους και έτσι θα συνεχίσουμε».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *