Αυγενάκης: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας

Γράφτηκε από
Αυγενάκης: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας          4 950x713

Συνεχίζοντας τις επαφές του με τους εκπροσώπους των νέων δημοτικών αρχών του Ηρακλείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε με τους Δημάρχους  και αντιδημάρχους Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη και τον Δήμαρχο Γόρτυνας Μιχάλη Κοκολάκη.

Στο Δήμο Βιάννου στη σύσκεψη μετείχαν οι αντιδήμαρχοι, Μανώλης Αγαπουλάκης, Χαράλαμπος Κονδυλάκης, Μιχάλης Παπαδήμας, Γιώργος Βιαννιτάκης, Θεόδωρος Καρτσάκης και Γιάννης Χατζάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων.

Στο Δήμο Γόρτυνας στη σύσκεψη μετείχαν, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Λιοδακάκης, Γιάννης Κρητικόπουλος, Στέλιος Σηφάκης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευτέρης Κοκολάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μανώλης Λαγουδάκης, Γρηγόρης Μουλιανάκης, Θανάσης Δεσδενάκης, Μαρία Σέγκου, Κατερίνα Τσιμπλοστεφανάκη, Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, Αντώνης Γαρεφαλάκης, Γιώργος Φωτάκης και Κωνσταντίνος Πιρουνάκης.

Στις συσκέψεις συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την ωρίμανση έργων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Ο Υπουργός ανακοίνωσε την εξασφάλιση  χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελετών και στο Δήμο Βιάννου και στο Δήμο Γόρτυνας για αρδευτικά – εγγειοβελτιωτικά έργα.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν, επίσης, το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων με την εκπόνηση master plan από την HVA International.

Στις συναντήσεις ετέθη το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ο υπουργός είπε ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα ασφάλισης, ένα υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα και δύο προαιρετικά. Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει την κάλυψη περισσότερων κινδύνων και περισσοτέρων προϊόντων, κάνοντας αναφορά στην πρόθεση πολλών παραγωγών που δεν ήταν υποχρεωμένοι εκ του κανονισμού να ασφαλίζουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ, να ενταχθούν πλέον στον Οργανισμό.

Ετέθη, επίσης, το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον οποίο ο υπουργός είπε ότι μετά την παραίτηση του προέδρου του, έχει ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί με τις προϋποθέσεις της ΕΕ, αλλά και με δικαιοσύνη και διαφάνεια προς όφελος και μόνο των αγροτών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιούνται τακτικά τέτοιου είδους συναντήσεις ώστε να τίθενται προτεραιότητες για τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα!», είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι η επίλυση των προβλημάτων της περιφέρειας, γιατί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας».

Στη σύσκεψη στο Δήμο Γόρτυνας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς  είπε ότι η Σχολή που βρίσκεται στην έκταση του Δήμου, είναι ένα μοναδικό, φιλόδοξο σχέδιο που σταδιακά εξελίσσεται και πρόκειται να δώσει υπεραξία, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στην Κρήτη συνολικά, αξιοποιώντας το πιο δυνατό όπλο που έχουμε: τη γνώση.

Όπως είπε ο Υπουργός στη γεωργική σχολή Μεσσαράς θα δημιουργηθεί κάτι μοναδικό για την Κρήτη, ένα κορυφαίο κέντρο εκπαίδευσης που θα αποτελεί κέντρο καινοτομίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι βιώσιμο, να λειτουργεί αυτόνομα, να στέκεται στα πόδια του. Να προσφέρει γνώση, το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο και στους πολίτες. Σύντομα ξεκινάει η οριοθέτηση της έκτασης. Θα κάνουμε κάτι που θα αφήσει αποτύπωμα στον τόπο μας», είπε ο  Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *