Αξιοποίηση των ιδεών του Smart Sterea Hackathon

Γράφτηκε από
Αξιοποίηση των ιδεών του Smart Sterea Hackathon                                               Smart Sterea Hackathon  950x633

Το τριήμερο 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας της Περιφέρειας Στερεά Ελλάδας Smart Sterea Hackathon. Το Smart Sterea Hackathon πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με φυσική παρουσία στη Δημοτική Πινακοθήκη “Δημήτριος Μυταράς” στη Χαλκίδα αλλά και απομακρυσμένα-με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα-με τη χρήση συνεργατικών εργαλείων.

Συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, φοιτητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων κ.α. Στον μαραθώνιο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 διαγωνιζόμενοι, 30 ομάδες και 30 μέντορες, οι οποίοι καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους.

Η έναρξη του μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου με το Kick Off Meeting, στο οποίο απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, Νέων Τεχνολογιών & Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 120 συναντήσεις (mentoring sessions) μεταξύ των συμμετεχόντων και των μεντόρων, που προέρχονταν από το οικοσύστημα καινοτομίας της Περιφέρειας, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στελέχη της αγοράς. Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σε 48 ώρες τις εφαρμογές και τις προτάσεις τους και την Κυριακή 2 Ιουλίου παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Συνολικά παρουσίασαν 26 ομάδες, κάποιες από τις οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Οι ομάδες που διακρίθηκαν κέρδισαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 6.000 ευρώ αλλά και τη συμμετοχή τους σε ένα 3μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για την προώθηση και εφαρμογή τους στην Περιφέρεια.

Οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν είναι:

  • H Ομάδα GAIA, η οποία κέρδισε την 1η Θέση, υλοποίησε εφαρμογή για την διαχείριση και αναγνώριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πολιτών της Περιφέρειας.
  • Η ομάδα JBM, η οποία κέρδισε την 2η για την υλοποίηση εφαρμογής, η οποία λειτουργεί ως βοηθός προγραμματισμού ταξιδιού στην Περιφέρεια, με κριτήρια επιλογής των χρηστών και με αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
  • Η ομάδα Rubrics.IO, η οποία κέρδισε την 3η, υλοποιεί πλατφόρμα αξιολόγησης εκπαιδευτικών εύχρηστη προς όλους εκπαιδευτικούς και μαθητές, παράγοντας άμεσα αποτελέσματα. Η πλατφόρμα μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια σε κάθε οργανισμό.

Μέσα στις πέντε ομάδες που διακρίθηκαν ήταν η Smartbeez και η DERL οι οποίες κατέκτησαν και αυτές μία θέση στο 3μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

  • DERL: Υλοποίηση μερικώς αυτοαναπτυσσόμενων εργαστηρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής και υποστήριξης εκπαιδευτικών δράσεων STEM.
  • SmartBeez: Δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για αποθήκευση απινιδωτή και πακέτο πρώτων βοηθειών, με παρακολούθηση και inventory management μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε νέα εκδήλωση. Εκεί όλες οι ομάδες του Smart Sterea Hackathon θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε ένα ευρύ κοινό και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας. δήλωσε: “Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Smart Sterea Hackathon 2023, μίας καινοτόμου εκδήλωσης που συνέβαλε στην ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, αξιοποιούμε τις ιδέες και προτάσεις που προέκυψαν, μοιράζοντάς τις σε κάθε Αντιπεριφερειάρχη ανάλογα με τη θεματική αρμοδιότητα που έχει ο καθένας τους.

Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε τη λογική της συνεργασίας και να προωθήσουμε τις καινοτόμες ιδέες και προτάσεις που προέκυψαν από το Sterea Hackathon 2023 προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για δημόσιους φορείς όπως δήμους, περιφέρειες και υπουργεία, είτε σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε ένα περιβάλλον συνεργασίας που θα οδηγήσει στη διάχυση και εφαρμογή των νέων ιδεών με απτά αποτελέσματα για την περιφέρειά μας.

Συνεχίζουμε να προωθούμε την ανάπτυξη και την καινοτομία και προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στις προσεχείς δράσεις μας για τη μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή.”

Αξιοποίηση των ιδεών του Smart Sterea Hackathon                                               Smart Sterea Hackathon
Κατηγορίες άρθρου:
Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *