Υπουργείο Πολιτισμού: Αυτοψία της Υπουργού και νέα έργα στα Χανιά

Γράφτηκε από
Προγραμματική σύμβαση μονής Τζαγκαρόλων Υπουργείο Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού: Αυτοψία της Υπουργού και νέα έργα στα Χανιά                                           950x713

Υπουργείο Πολιτισμού: Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη, επισκέφθηκε τον επιθαλάσσιο προμαχώνα Mocenigo των ενετικών οχυρώσεων της παλαιάς πόλης των Χανίων. Στη διάρκεια της επίσκεψης της κ. Μενδώνη τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε διαπιστωθεί η άμεση ανάγκη λήψης σωστικών μέτρων στο συγκεκριμένο μνημείο, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η βεβαρημένη κατάστασή του. Η Υπουργός διαπίστωσε την πρόοδο των αρχαιολογικών ερευνών που διενεργεί η Εφορεία, με στόχο την αποκάλυψη και τεκμηρίωση των δομικών στοιχείων του μνημείου, της εσωτερικής οργάνωσης των χώρων του και των καταλοίπων των εγκαταστάσεων της πρώην Σχολής Χωροφυλακής.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη συνδρομή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων και τα αποτελέσματά τους θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της σύνταξης μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του προμαχώνα, διαδικασία που υλοποιεί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε το έργο της αποκατάστασης του προμαχώνα να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Δυτική Τάφρο και το Ενετικό Τείχος (Cortina), έργα που υλοποιούνται από την ΕΦΑ Χανίων που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020». Διαπιστώθηκε ότι τα έργα εξελίσσονται απρόσκοπτα και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Η αλλαγή στην εικόνα της πόλης και η αναβάθμιση της περιοχής είναι ορατή. ​

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού διαπίστωσε την πρόοδο των εργασιών. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των προθηκών για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης, καθώς και η κατασκευή αναπαραστάσεων μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινούν και τα έργα για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Κανονικά και με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες συντήρησης των εκθεμάτων. Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί και το Μουσείο να αποδοθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες των Χανίων πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, η κ. Μενδώνη υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού 241.800 ευρώ για το έργο «Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής, καθώς και των παρακειμένων ερειπωμένων κτισμάτων Κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους». Την Σύμβαση υπέγραψαν η κ. Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

«Η κρητική αναγέννηση είναι περίοδος που οφείλουμε να αναδείξουμε και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Η Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, η Αγία Αικατερίνη στο Ηράκλειο, η μονή της Γωνιάς και η Μονή των Τζαγκαρόλων μπορούν να αποτελέσουν τα τέσσερα βασικά σημεία που θα αναδείξουν μια αντίστοιχη πολιτιστική διαδρομή. Με την Προγραμματική Σύμβαση την οποία σήμερα υπογράφουμε, θα μελετηθεί η αποκατάσταση της πτέρυγας της Ιερατικής Σχολής και ορισμένων ακόμη προσκτισμάτων της Μονής. Η Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων χάρις στην αγαστή και πολυετή συνεργασία της Αδελφότητας με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διασώζει απολύτως τα αρχικά της στοιχεία.

Το έργο αποκατάστασης του Ηγουμενείου προϋπολογισμού 762.000 ευρώ το οποίο εντάσσεται τις επόμενες ημέρες στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι το πρώτο βήμα της πλήρους αποκατάστασης της Μονής. Με την ολοκλήρωσης της μελέτης, όπως προβλέπεται από την Προγραμματική Σύμβαση, ένα σημαντικό μέρος του συγκροτήματος του μοναστηριού θα αποκατασταθεί και αποδοθεί με νέα χρήση. Με το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων θα αποκατασταθεί η αισθητική αυτής της Ιστορικής Μονής, η οποία συνδυάζει με τρόπο πρότυπο, την ορθόδοξη πίστη με τη δυτικότροπη τεχνοτροπία».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια θα αναλάβει μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού την εκπόνηση των μελετών που είναι αναγκαίες ώστε να είναι έτοιμα τα έργα για χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση για τη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ενετικών Νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Την Προγραμματική Σύμβαση για το Υπουργείο Πολιτισμού προϋπολογισμού 440.000 ευρώ με τίτλο «Ερευνητικές Εργασίες για την Ιστορική και Τεχνολογική Τεκμηρίωση της Μελέτης Ωρίμανσης των Έργων Αποκατάστασης-Απόδοσης Χρήσεων-Ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά», υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η δυτική τάφρος του ενετικού τείχους, Χανιά Υπουργείο Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού: Αυτοψία της Υπουργού και νέα έργα στα Χανιά
Μουσείο Χανίων, εσωτερικός χώρος- εγκατάσταση ρωμαϊκής βίλας Υπουργείο Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού: Αυτοψία της Υπουργού και νέα έργα στα Χανιά
«Η πόλη των Χανίων έχει ένα πολιτιστικό απόθεμα που θα ζήλευαν πολλές περιοχές σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε η κ. Μενδώνη. «Το τεράστιο αυτό απόθεμα, που επί χρόνια προστατεύει το Υπουργείο Πολιτισμού, οφείλουμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο ώστε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ως ένα ουσιαστικό κεφάλαιο, όχι μόνο συμβολικής, αλλά και πραγματικής αξίας. Από τη στιγμή που τα Νεώρια αποκατασταθούν και αποδοθούν οι σωστές χρήσεις, μπορούν να αποτελέσουν ένα τεράστιο αναπτυξιακό πόρο, παράλληλα με την πολιτιστική δυναμική που έχουν για τον τόπο. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα Πολιτισμού, που σηματοδοτούν με τον δικό τους τρόπο το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που οραματίστηκε και υλοποιεί η κυβέρνηση».

Υπουργείο Πολιτισμού

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares