Εναρκτήρια Σύνοδος Κοινοβουλευτικού Φόρουμ Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Μεσογείου

Γράφτηκε από
Εναρκτήρια Σύνοδος Κοινοβουλευτικού Φόρουμ Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Μεσογείου

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στη Λισαβόνα οι εργασίες της εναρκτήριας Συνόδου του νεοσυσταθέντος Κοινοβουλευτικού Φόρουμ Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Μεσογείου (PAM). Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ έλαβαν μέρος μέλη των κοινοβουλίων από 15 χώρες μέλη της PAM.

Τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην Σύνοδο ήταν:

– Γυναίκες πρόσφυγες το 2022 στην περιοχή της Μεσογείου και του Κόλπου

– Ισότητα των φύλων στις χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου: προοπτικές σε μια μεταπανδημική εποχή

O κ. Κ. Ζαχαριάδης μιλώντας για τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών -προσφύγων, αφού αναφέρθηκε στον τραγικό αριθμό των άνω των 100 εκ. εκτοπισμένων παγκοσμίως και στις χιλιάδες ζωές που χάνονται στις θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές προς την Ευρώπη,  υπογράμμισε ότι τα κράτη θα πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση ή εγκλωβισμένοι καθ’ οδόν, που εντοπίζονται στη θάλασσα ή κρατούνται σε κέντρα κράτησης, καθώς και να καθοριστούν οι ανάγκες διεθνούς προστασίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι  γυναίκες και  κορίτσια μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα στάδια της μεταναστευτικής διαδικασίας, ως ιδιαίτερα ευάλωτος πληθυσμός.

Μιλώντας για τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, είπε ότι η ισότητα των φύλων παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο και έκανε αναφορά στην πληθώρα κακοποιητικών συμπεριφορών που καταγγέλθηκαν πέρυσι στη χώρα μας. Πρόσθεσε, δε, ότι για την  εξάλειψη αυτής της βάρβαρης κουλτούρας απαιτείται η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου και μια μακρόπνοη πολιτική προσανατολισμένη στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πανδημία του COVID – 19 επιδείνωσε δυστυχώς τις βάρβαρες και κακοποιητικές συμπεριφορές έναντι των γυναικών. Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά ότι απαιτείται η έμπρακτη αλλαγή νοοτροπίας και το σπάσιμο των στερεοτύπων που διαμορφώνουν συγκεκριμένους ρόλους για τις γυναίκες, με τη συμμετοχή όλων και ιδίως των ανδρών.

Ο κ. Ζαχαριάδης συνεχάρη την επικεφαλής της πορτογαλικής αντιπροσωπείας και τις γυναίκες βουλευτές που είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του φόρουμ γυναικών της PAM.

Στο περιθώριο των εργασιών της PAM ο κ. Ζαχαριάδης συναντήθηκε και με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Πορτογαλία, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τα διμερή ζητήματα των χωρών αλλά και για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα.

Κατά τη σύνοδο υιοθετήθηκαν το καταστατικό και οι όροι  λειτουργίας του Φόρουμ και συζητήθηκε η μελλοντική πορεία του από άποψη δομής και περιεχομένου. Συμφωνήθηκε το φόρουμ να είναι ανοιχτό και στα δύο φύλα και να συνέρχεται κάθε χρόνο, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση Προεδρείου αποτελούμενου από 1 Πρόεδρο και 2 Αντιπροέδρους, 2ετούς θητείας που θα εναλλάσσονται  μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας γεωπολιτικής ομάδας.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares