Εξασφάλιση πόρων για έργα εγγείων βελτιώσεων σε Εύβοια και Φωκίδα

Γράφτηκε από
Εξασφάλιση πόρων για έργα εγγείων βελτιώσεων σε Εύβοια και Φωκίδα                         950x633

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στην κατάθεση πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης των ακόλουθων έργων στη Δράση: 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Π.Α.Α. 2014-2022, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

  • «ΦΡΑΓΜΑ ΨΑΧΝΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ», προϋπολογισμού 49.800.000 ευρώ. Το φράγμα προβλέπεται να κατασκευαστεί επί του ποταμού Μαντάνια, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων της Π.Ε. Εύβοιας, με συνολική λεκάνη απορροής 41,66 km2. Προβλέπεται η κατασκευή λιθόριπτου φράγματος με αργιλικό κεντρικό πυρήνα ωφέλιμης χωρητικότητας 6.500.000 m3 με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της πεδιάδας των Ψαχνών. Επίσης προβλέπονται έργα διαχείρισης των νερών του φράγματος (υδροληψία, εκκενωτής κλπ.) και συμπληρωματικά έργα οδοποιίας. Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή προφράγματος πλάτους 10 m. για την προσωρινή εκτροπή της ροής του χειμάρρου και των πλημμυρικών απορροών της λεκάνης κατά την κατασκευή των έργων.
  • «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΟΕΒ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ», προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ. Το προτεινόμενο έργο αφορά σε ενέργειες μείωσης των απωλειών των υδάτων, που χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα των ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, Χρισσού, Μοναστηρακίου και Άμφισσας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η πρόταση ένταξης έρχεται σε συνέχεια πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από σχετική απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας.

Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω πρόσκληση εκδόθηκε εκτάκτως, από τη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναμένεται να εκδοθεί δεύτερη, σε τακτική βάση και εντός τριμήνου, οπότε και θα υποβληθούν περισσότερες προτάσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για κρίσιμα εγγειοβελτιωτικά έργα.

«Εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουν απολύτως σημαντικά έργα για την κεντρική Εύβοια και την Φωκίδα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Ειδικά για το Φράγμα Ψαχνών, περνάμε στο σημαντικότερο βήμα για την κατασκευή του, με την προσδοκώμενη ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα έργο που αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών. Είχαμε αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου το προηγούμενο διάστημα και ανταποκρίθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας και Φωκίδας. Ολοκληρώσαμε όλες τις μελέτες και εξασφαλίσαμε ταχύτατα τις αδειοδοτήσεις, ώστε να καταθέσουμε εγκαίρως την πρόταση ένταξης των δύο έργων».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *