Ν. Ταχιάος: Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι προτεραιότητα

Γράφτηκε από
Ν. Ταχιάος: Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι προτεραιότητα

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Νίκος Ταχιάος, βρέθηκε σήμερα στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις που του τέθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το τμήμα της ΠΑΘΕ Πολυκάστρου – Μαλγάρων και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του τέθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,  κ. Στέφανο Παραστατίδη, σχετικά με τις καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου του τμήματος της ΠΑΘΕ, Πολυκάστρου – Μαλγάρων και τα μέτρα αποτροπής τροχαίων δυστυχημάτων, ο Υφυπουργός Υποδομών απάντησε ότι πράγματι είναι ένας δρόμος με σημαντική επικινδυνότητα, καθώς οι μεγάλες ευθείες ευνοούν την ανάπτυξη ταχυτήτων, ωστόσο, όπως επεσήμανε το πρόβλημα έγκειται στην τοποθέτηση των στηθαίων.

Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι η Εγνατία Οδός είναι υπό παραχώρηση και ότι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του επόμενου παραχωρησιούχου είναι η κατασκευή δεύτερου κλάδου του ίδιου δρόμου, προκειμένου η υπό συζήτηση οδός να λειτουργήσει ως κλάδος καθόδου από το Πολύκαστρο, προς τη Χαλάστρα και την Θεσσαλονίκη.
 «Αυτό που μας απασχολεί είναι πώς το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην παραχώρηση και να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με μια δαπάνη η οποία είναι του παραχωρησιούχου», υπογράμμισε ο κ. Ταχιάος.

Όπως προσέθεσε μάλιστα, η πιο πρόσφατη ενημέρωση που έχει από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ είναι πως η εκκρεμότητα της παραχώρησης θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ως προς τα μέτρα αποτροπής, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι, ενώ ο βασικός προσανατολισμός του υπουργείου είναι να προχωρήσει η παραχώρηση και να προτεραιοποιηθεί το έργο της κατασκευής του δεύτερου κλάδου, οπότε θα υπάρξουν και επεμβάσεις στην υφιστάμενη οδό, θα πρέπει να γίνει συνάντηση με την Τροχαία Θεσσαλονίκης και την Τροχαία Κιλκίς προκειμένου να συζητηθούν μέτρα μικρού κόστους που θα βελτιώσουν την κατάσταση από άποψη τουλάχιστον οδικής ασφαλείας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και ατομική ευθύνη, με τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η δεύτερη ερώτηση που τέθηκε στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών ήταν από την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, σχετικά με την απένταξη των συμπληρωματικών έργων του Ταμιευτήρα Μπραμιανών, των Αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και του Φράγματος Μύρτου, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Ταχιάος επεσήμανε ότι το φράγμα των Μπραμιανών είναι μία από τις προτεραιότητες που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και ότι η επιλογή της απένταξης από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν μονόδρομος αφού στις δεσμεύσεις του τελευταίου είναι ότι πρέπει το έργο να έχει τελειώσει μέχρι 31/12/2025. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και να ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, στο ΕΣΠΑ, διαβεβαίωσε ο κ. Ταχιάος, συμπληρώνοντας ότι χρονικά δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Κλείνοντας, στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στην δυσπιστία που υπάρχει για την ολοκλήρωση του έργου και κατέληξε ότι οι καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα στην Θεσσαλία μας προσγείωσαν όλους στην πραγματικότητα πως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι έργα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ούτε ένα από αυτά πίσω.

Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *