Μιλούν για 1η φορά οι δικαστές που δικαίωσαν το Δίστομο κατά της Γερμανίας για τη σφαγή του 1944

Γράφτηκε από
Μιλούν για 1η φορά οι δικαστές που δικαίωσαν το Δίστομο κατά της Γερμανίας για τη σφαγή του 1944         1      950x535

Τις μέρες αυτές που το Βερολίνο κινείται για να μπλοκάρει ξανά την υποχρέωση της να αποζημιώσει τα θύματα του κατά τον Β. Παγκοσμιο Πολεμο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εκδήλωση (Εσπερίδα) που διοργανώνει αυτο το Σάββατο (14/5) στο Διστομο ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντικυρας με ομιλητές δύο Δικαστές που συμμετείχαν στις συνθέσεις των Δικαστηρίων που δικαίωσαν τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου από τους Γερμανούς στις 10 Ιουνίου 1944.

Πρόκειται για την τ. Εφέτη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΕΤΤΑ, εισηγητρια της ιστορικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς το 1997 και τον τ.Αρεοπαγιτη ΘΕΟΔΩΡΟ ΛΑΦΑΖΑΝΟ, μέλος της σύνθεσης του Αρείου Πάγου που εξέδωσε την επίσης ιστορική απόφαση του 2000.

Το θέμα της εσπερίδα ειναι: “Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων: 22 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης 11/2000 του Αρείου Πάγου για τα θύματα του Διστόμου”.Θα γίνει δε το ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Μαϊου 2022 και ώρα 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Διστόμου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς.

Αναλυτικά, για το ιστορικό, την πορεία και την εξέλιξη της υπόθεσης του Διστόμου θα μιλήσουν οι ακόλουθοι:

1. κ. Γιάννης Σταθάς, Δήμαρχος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

2. κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

3. κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, Δικηγόρος και Βουλευτής Βοιωτίας

4. κ. Λουκάς Παπαχρήστου, πρώην Δήμαρχος Διστόμου

5. κ. Βασίλειος Δαλαμάγκας, Δικηγόρος και Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Λιβαδειάς

6. κ. Αικατερίνη Σέττα, τ. Εφέτης, Μέλος της σύνθεσης του ΠΠΛιβαδειάς επί της απόφασης 137/1997 (πρόκειται για την ομαδική αγωγή κατά του γερμανικού δημοσίου στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, όπου το δικαστήριο δικαίωσε σε πρώτο βαθμό τους ενάγοντες και επιδίκασε αποζημίωση για την ηθική ικανοποίησή τους).

7. κ. Θεόδωρος Λαφαζάνος, Μέλος της σύνθεσης του Αρείου Πάγου επί της απόφασης 11/2000 (όπου απορρίφθηκε η προσφυγή του γερμανικού δημοσίου από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου).

Προεδρεύων της Εσπερίδας ο Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Σφαγής Διστόμου Μιλτιάδης Σφουντούρης.

Η εσπερίδα, με αφορμή την συμπλήρωση των 22 χρόνων από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου, εγκαινιάζει το πρόγραμμα των δράσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 78 χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Shares