Ολοκληρώθηκε το 1ο Messinia Forum με στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την τουριστική ανάπτυξη

Γράφτηκε από
Ολοκληρώθηκε το 1ο Messinia Forum με στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την τουριστική ανάπτυξη                1  Messinia Forum                                                             950x623

Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα καταγράφηκαν στο 1ο Messinia Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το διήμερο 11-12 Μαρτίου 2023. Το Messinia Forum που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των Δήμων και του Επιμελητηρίου της Μεσσηνίας. Κεντρικό μήνυμα του Forum «Από τη θεωρία στην πράξη».

Κατά την έναρξη του Messinia Forum, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προοπτικές της Καλαμάτας καθώς και σε θέματα που αγγίζουν τους τομείς του τουρισμού, της εστίασης και της επιχειρηματικότητας.

«Η επένδυση στον τουρισμό, στην εξωστρέφεια, σε δράσεις που ενισχύουν την περιοχή μας ως προορισμό, αλλά και η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, αποτελούν για το Δήμο Καλαμάτας και τη Δημοτική Αρχή όχι απλώς μια υποχρέωση, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή» ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Για το λόγο αυτό, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και με την καθοδήγηση των ειδικών και επαγγελματιών του τουρισμού, ενισχύουμε τον προορισμό “Καλαμάτα”, δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης και πραγματοποιούμε δράσεις ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του τόπου μας.»

Ο κ. Βασιλόπουλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε:

«Τα στοιχεία, οι αριθμοί δείχνουν ότι επιστρέφουμε στην προ-covid εποχή. Οι προ-κρατήσεις δείχνουν να βρίσκονται περίπου στο +20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι γιορτές, τα τριήμερα, οι εκδηλώσεις που υλοποιούνται στην πόλη επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς. Ότι δηλαδή η επισκεψιμότητα και εν μέρει η οικονομική αποτύπωση βρίσκεται στα επίπεδα του 2019. Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι τζίροι του 2019 μπορεί να γίνονται, το κόστος είναι όμως εκείνο που έχει περιορίσει σημαντικά τα κέρδη συνολικά για τους κλάδους της οικονομίας που συνδέονται με τον τουρισμό και την εστίαση. 

Κλείνω με δύο-τρεις επισημάνσεις-στόχους:

Πρώτος στόχος η προσέλκυση επενδύσεων. Είναι κάτι για το οποίο καθημερινά εργαζόμαστε γνωρίζοντας ότι μια πόλη, ένας Δήμος για να αναπτυχθεί πέραν των άλλων χρειάζεται να παράγει πλούτο. Να προσελκύει κεφάλαια και όχι απλώς να διαχειρίζεται αυτό που ως Έλληνες πολλές φορές λέμε, τη φτώχεια του.

Δεύτερος στόχος, η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για τη ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου, η εκπαίδευση, η δημιουργία δηλαδή εξειδικευμένου προσωπικού, μέσω ίσως και μιας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Τρίτος στόχος, όπως το προωθούμε και μέσω του Mission, με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, αλλά και μέσω της συνεργασίας και ένταξής μας στην πιλοτική δράση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αστική ανάπτυξη, η μετεξέλιξη της Καλαμάτας, από μια σύγχρονη Ελληνική Πόλη που είναι σήμερα σε μια πρότυπη Ευρωπαϊκή Πόλη. Μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι, να δημιουργείς.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στο 1ο Messinia Forum. Εύχομαι να μακροημερεύσει και να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό θεσμό. Και ας μην ξεχνάμε ότι με ενότητα, με συνέργειες και συνεργασίες μπορούμε να πετύχουμε πολλά!»

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση Messinia Forum, παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Παρέστησαν και τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, επαγγελματίες της εστίασης και τουρισμού κ.ά.

Τη δεύτερη ημέρα του Messinia Forum, ο Δήμαρχος Καλαμάτας συμμετείχε σε θεματική συζήτηση με τους Δημάρχους Μεσσήνης, Πύλου Νέστορος και Δυτικής Μάνης, τον Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, με συντονιστή τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

Ολοκληρώθηκε το 1ο Messinia Forum με στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την τουριστική ανάπτυξη                1  Messinia Forum
Ολοκληρώθηκε το 1ο Messinia Forum με στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την τουριστική ανάπτυξη
Κατηγορίες άρθρου:
Ανάπτυξη · Τουρισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *