Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Γράφτηκε από
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού 14

Με ειδική αναφορά στο πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται στη νέα Βουλή, που επεκτείνει τη δυνατότητα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

Στόχος του νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Τασούλας, είναι «να μην αποκλειστεί καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας από το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου που θα το είχαν εάν βρίσκονταν την ημέρα της ψηφοφορίας στην πατρίδα». Ζήτησε δε τη συμβολή των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε στην προσπάθεια να διευρυνθεί αυτό το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το σχέδιο νόμου «θα βρει πρόθυμους υποστηρικτές σε ένα ευρύτερο φάσμα κομμάτων, τα οποία είναι διατεθειμένα να συμβάλουν προτείνοντας ενδεχομένως και βελτιώσεις, καλόπιστες βελτιώσεις.»

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε για το ψήφισμα που θα εκδοθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με «το ανεπούλωτο τραύμα της Κύπρου». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σας καλωσορίζω στη 14η Γενική Συνέλευση, σήμερα 20 Ιουλίου, ανήμερα μιας θλιβερής επετείου για την Κύπρο και τον ελληνισμό. Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια, διαδραματίστηκε η πιο σκοτεινή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας. Οι κάτοικοι της Κύπρου βρέθηκαν άοπλοι στο έλεος των εισβολέων».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής εστίασε  ακόμη, «στη  συμβολή των μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των κρατών αυτών» σημειώνοντας ότι η Πα.Δ.Ε.Ε.  αποτελεί θεσμικό δημοκρατικό πυλώνα και σημείο αναφοράς του συνόλου του παγκόσμιου Ελληνισμού ο οποίος δρα και μετέχει στα πολιτικά δρώμενα.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε κ. Λ. Ραπτάκης, ενώ τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέγνωσε ο κ. Στηβ Γεωργανάς, Β΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της  Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριο Μαυρίδη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτη Φάμελλο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γεώργιο Κώτσηρα, τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μ. Χαρακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ι. Χρυσουλάκη.

Προβλήθηκε δε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στα δεινά που βιώνει 17 μήνες τώρα ο ουκρανικός λαός από την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας επικεντρώθηκε  στην ομιλία του ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Ουκρανίας, Δρ. Hryhoriy Nemyria. Αναφέρθηκε επίσης στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και στους στενούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Ουκρανίας, ευχαριστώντας την χώρα μας για την πολύπλευρη στήριξη της, μετά την ρωσική εισβολή.

Βουλή των Ελλήνων

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *