Φωκίδα: Πλανητάριο στην Αγία Ευθυμία!

Γράφτηκε από
Φωκίδα: Πλανητάριο στην Αγία Ευθυμία!                                                       950x1366

Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών, στο πλαίσιο των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2023, διοργανώνει μια μοναδική εκδήλωση με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στην Αγία Ευθυμία. Μια εκδήλωση που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους!! Με συνεχείς διαφορετικές προβολές από τις 6.30 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα!! Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί παρατήρηση με τηλεσκόπιο.

Προβολές και Παρατήρηση με Τηλεσκόπιο!
Μία εκδήλωση αστρονομίας περιλαμβάνει προβολές μέσα στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο και παράλληλα παρατήρηση με τηλεσκόπιο, του Ηλίου με ειδικά φίλτρα την ημέρα ή του έναστρου ουρανού το βράδυ.

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Με το νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιο eVscope, έχουμε τη δυνατότητα παρατήρησης αντικειμένων βαθέως ουρανού – νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλους μακρινούς γαλαξίες – ακόμη και από αστικό περιβάλλον. Αποθηκεύστε φωτογραφίες κατευθείαν στο κινητό σας.

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!
Ζούμε σε μια εποχή που η ποιοτική επιστημονική εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ζούμε παράλληλα σε μία δύσκολη εποχή. Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε, να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε, να παρατηρήσουμε. Ό,τι υπάρχει γύρω μας και μας αρέσει. Ό,τι υπάρχει μακριά μας και μας εξάπτει την φαντασία.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο εμπνέει και εκπαιδεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από παιδιά του Νηπιαγωγείου μέχρι την τρίτη ηλικία. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν, για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστήρια του σύμπαντος στον θόλο και στη συνέχεια να παρατηρήσουμε ζωντανά με το τηλεσκόπιο εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Δείτε μόνοι σας, από το προσοφθάλμιο ενός τηλεσκοπίου, τι υπάρχει εκεί έξω!

Πρόγραμμα Προβολών
18:30 –       Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης
19:00 –       Ταξίδι στο Σύμπαν

19:20 –       Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης
19:50 –       Το Ηλιακό Μας Σύστημα
20:10 –       Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης
20:40 –       Ταξίδι στο Σύμπαν
21:00 –       Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης
21:30 –       Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Το Σκαλοπάτι Για Τον Πλανήτη Άρη
22:00 –       Το Κλίμα Της Γης
22:30 –       Ο Ήλιος: Το Ζωντανό Μας Άστρο
23:00 –       Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της Σκοτεινής Ύλης
23:30 –       Το Ηλιακό Μας Σύστημα

Τα ντοκιμαντέρ θόλου που θα προβληθούν είναι:

Το Ηλιακό Σύστημα-Solar System 3D (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας Σύστημα. Στον Ήλιο, σε όλους του πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μα και στους νάνους πλανήτες, φεγγάρια, αστεροειδείς και τους εντυπωσιακούς κομήτες.

Ταξίδι Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)
Η παράσταση μας ταξιδεύει στα άστρα και τους γαλαξίες – στο Σύμπαν – όπως αυτά περιγράφονται από τη σύγχρονη επιστήμη. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό  και αφηγηματικό. Αποτελεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο
Σύμπαν” το οποίο προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.

Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (Ηλικίες 6 με 12 ετών)
Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά – μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα – δορυφόρου του Ουρανού.

Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.

Ο Ήλιος – Το Ζωντανό Μας Άστρο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό μέτριο αστέρι, που καταναλώνει 600 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και η μάζα του ξεπερνά κατά 500 φορές τη συνολική μάζα των πλανητών. Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες – όπως δεν τις έχετε δει ποτέ – από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου.

Το Κλίμα Της Γης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η θέση της Γης στο Ηλιακό Σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον Καιρό και το Κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – Το σκαλοπάτι για τον πλανήτη Άρη (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα πίσω μόνο από τη Σελήνη …του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ανακαλύψτε τον ρόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος.

Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)
Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης και ταξιδεύει τον θεατή μέχρι τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.

Συμβολική τιμή εισιτηρίου: 2€ ανά προβολή.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *