Φθιώτιδα: Αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Άμπλιανη

Γράφτηκε από
Φθιώτιδα: Αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Άμπλιανη                                                                                                                                                950x636

Ένας φόρος τιμής και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 13ης Νοεμβρίου στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Νέα  Άμπλιανη Λαμίας, τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μια ιστορική στιγμή για την πόλη της Λαμίας, μια παρακαταθήκη μνήμης και κληρονομιάς για τις νεότερες γενιές, στο έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας από την τουρκική βαρβαρότητα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας, ο Δήμος Λαμιέων, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών ενώ το παρών έδωσαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθιμιάδης.

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας Βαγγέλης Ιατρού στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα «όνειρο ετών» των Ποντίων του τόπου μας που έγινε πραγματικότητα, ευχαριστώντας τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο που υποστήριξαν με κάθε τρόπο το αίτημα τους.

 Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για εκπλήρωση χρέους και απόδοση τιμής της πόλης της Λαμίας, στους  Έλληνες του Πόντου, που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά : «…Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας.

Σήμερα, η Λαμία τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης και με την ανέγερση αυτού του άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τιμά τους Έλληνες του Πόντου, που ο 20ός αιώνας τους επεφύλασσε σκληρή μοίρα.

Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, υπήρξε μακρά, λαμπρή αλλά ταυτόχρονα και δραματική, με τραγική κατάληξη τους συστηματικούς διωγμούς, τις προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και την ανείπωτη βαρβαρότητα την οποία δέχθηκαν οι πληθυσμοί.

Συναισθανόμενοι λοιπόν την ιστορική μας ευθύνη, είμαστε υποχρεωμένοι στη διατήρηση της μνήμης των γεγονότων αυτών, αλλά και στη προβολή της ιστορικής αλήθειας.

Να μαθαίνουμε, να τιμάμε και να επιδιώκουμε να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν και την ιστορία μας.

Έτσι δημιουργούμε στέρεες βάσεις αλλά αντλούμε και τη δύναμη, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παρόντος και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Αποκαλύπτεται, λοιπόν, σήμερα ένα μνημείο, που ο πολυσημειωτικός χαρακτήρας του παραπέμπει ταυτόχρονα στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη νέα σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα.

Αισθάνομαι λοιπόν ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στη Λαμία μας, για να θυμίζει σε όλους ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων.

Για τη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης και τιμής, θα κλείσω ελπιδοφόρα με έναν στίχο από ένα ιστορικό τραγούδι του Πόντου:

«Η Ρωμανία κι αν `πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην συγκινητική σημερινή πρωτοβουλία.

Συγχαίρω και ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας, την κ. Νίκη Χειμωνίδη για την διαχρονική προσφορά της στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και τον δημιουργό του μνημείου  κ. Γιώργο Κικώτη, για την εξαιρετική συνεργασία μας.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη τις δημιουργικές δράσεις, κάνοντάς μας κοινωνούς του πολυσήμαντου έργου σας.

Σας ευχαριστώ θερμά…».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *