Συνάντηση Αυγενάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Γράφτηκε από
Συνάντηση Αυγενάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο με κύριο στόχο να συζητήσουν το ζήτημα της πληγείσας από τις πρόσφατες θεομηνίες Θεσσαλίας, την οποία θα επισκεφθεί σύντομα η Επίτροπος, μετά από πρόσκληση του ΥπΑΑΤ.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς της ΕΕ για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, ένα από μόλις 4 στην ΕΕ και το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε:

«Στα πλαίσια της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχω με την Επίτροπο Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, συναντηθήκαμε σήμερα, στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και μου ανακοίνωσε επίσημα ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, εγκρίθηκε και θα λειτουργήσει στην Κρήτη, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι στην εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, στην δημιουργία νέων Κέντρων και νέων θέσεων εργασίας και στην ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μας με σύγχρονες γνώσεις και εργαλεία».

Το Κέντρο αναφοράς της ΕΕ για την ευζωία των υδρόβιων ζώων θα έχει έδρα την Κρήτη και θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή επιπλέον του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου θα προσφέρεται τεχνογνωσία στους παραγωγούς της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της ΕΕ, αλλά πολύτιμη γνώση για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λειτουργία του Κέντρου προσδίδει διεθνή αναγνώριση και ενισχύει ακόμα περισσότερο  τη φήμη του Πανεπιστημίου Κρήτης, προωθώντας τη συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επίσης, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενισχύει το κύρος του ιδρύματος, προάγοντας την επιστημονική έρευνα σχετικά με την ευζωία των υδρόβιων ζώων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων συντελώντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε οικονομικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθεί την εκπαίδευση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών γύρω από τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη παραγωγός χώρα στην Ε.Ε. για την τσιπούρα και το λαβράκι, ενώ διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της καλής μεταχείρισης αυτών των ειδών ιχθύων.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *