Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα διαρκούν περισσότερο και είναι επισκευάσιμα;

Γράφτηκε από
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα διαρκούν περισσότερο και είναι επισκευάσιμα; NA1446 mobile 2510529 1920 0

Το σημερινό οικονομικό μας σύστημα βασίζεται στο λεγόμενο μοντέλο «πάρτε-κάντε-χρήση-διαθέστε» και δεν είναι βιώσιμο με τους σημερινούς ρυθμούς του.

Ζούμε σε ένα είδος κουλτούρας που σε μεγάλο βαθμό απορρίπτεται, όπου πολλά προϊόντα δεν διαρκούν πολύ και απορρίπτονται όταν δεν λειτουργούν πλέον, καταστρέφοντας το περιβάλλον και τα πορτοφόλια των ανθρώπων.

Πώς μπορούν τα προϊόντα να είναι πιο βιώσιμα και τι σημαίνει στην πράξη μια κυκλική οικονομία; Σε αυτό το επεισόδιο του «The Road to Green», το Euronews διερευνά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα διαρκούν περισσότερο και είναι ευκολότερα επισκευάσιμα. 

Στις Κάτω Χώρες, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που κατασκευάζονται για να διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα και έχουν κουραστεί από την υπερκατανάλωση. Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν. Υπάρχουν τώρα χιλιάδες καφετέριες επισκευής σε όλο τον κόσμο, και το Euronews επισκέπτεται ένα στο Άμστερνταμ – την πόλη από την οποία προήλθε η ιδέα. Σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια σχεδιασμού της Ευρώπης στο Delft, το Euronews διερευνά την ευθύνη των σχεδιαστών στην κυκλική οικονομία του αύριο. Εξετάζοντας το ζήτημα των ηλεκτρονικών μεγάλης διάρκειας, το Euronews επισκέπτεται την Fairphone, μια εταιρεία που παράγει τηλέφωνα που είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθούν και να κατασκευαστούν για να διαρκέσουν.  

Στο Λουξεμβούργο, το Euronews μιλά σε ένα μέλος του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες θα μπορούσαν να διανεμηθούν από τους παραγωγούς υλικών στους τελικούς καταναλωτές και πώς αυτό συνδέεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  

Ιστορικό  

Το τρέχον μοντέλο κατανάλωσης «ανάληψη-κατασκευή-χρήση-διάθεση» οδηγεί σε μη βιώσιμη εξόρυξη φυσικών πόρων και αύξηση των αποβλήτων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος καθορίζεται στο στάδιο του σχεδιασμού, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2022 κανονισμό για τον  οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ο κανονισμός έχει ως στόχο να καταστήσει τα βιώσιμα προϊόντα τον κανόνα στην αγορά της ΕΕ, καθιστώντας τα να διαρκούν περισσότερο, να χρησιμοποιούν την ενέργεια και τους πόρους αποτελεσματικότερα, να επισκευάζονται και να ανακυκλώνονται ευκολότερα, να περιέχουν λιγότερες ουσίες που προκαλούν ανησυχία και να περιλαμβάνουν περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο.

Ο νέος νόμος θα βασιστεί στην υφιστάμενη οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό, η οποία έχει οδηγήσει με επιτυχία στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων στην ΕΕ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Θα επιτρέψει τον προοδευτικό καθορισμό απαιτήσεων επιδόσεων και πληροφοριών για βασικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα διατίθενται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας των προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω ενός «ψηφιακού διαβατηρίου προϊόντος», το οποίο θα βοηθά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές προϊόντων.

Μετά την προσωρινή συμφωνία επί των νέων κανόνων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εκδώσουν πλέον επίσημα τον νέο κανονισμό. 

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης δύο ακόμη προτάσεις: μία σχετικά με  κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών, διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν ευκολότερες και φθηνότερες επιλογές επισκευής προϊόντων, και μία δεύτερη σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση. Η παρούσα πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα επισκευής ενός προϊόντος πριν το αγοράσουν. 

Το περιοδικό «The Road to Green» είναι ένα περιοδικό του Euronews σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ENV). Περιλαμβάνει μηνιαία βίντεο διάρκειας 8 λεπτών, τα οποία παραδίδονται σε μορφή οδικού ταξιδιού και καλύπτουν τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό της Ευρώπης σε μια κυκλική οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, θετική για τη φύση και καθαρή οικονομία.  

Δείτε τα προηγούμενα επεισόδια από το τηλεοπτικό περιοδικό “The Road to Green” 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης  

Η ΓΔ ENV συγχρηματοδοτεί την παραγωγή του Road to Green, ενώ το Euronews διατηρεί πλήρη συντακτική ανεξαρτησία. Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται στο πρόγραμμα είναι αποκλειστικά εκείνες των ομιλητών και δεν αντιπροσωπεύουν απαραιτήτως τις απόψεις κα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *