Περιφέρεια Πελοποννήσου και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προστατεύουν τις καστανιές σε Αρκαδία και Λακωνία

Γράφτηκε από
Περιφέρεια Πελοποννήσου και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προστατεύουν τις καστανιές σε Αρκαδία και Λακωνία Kastania  950x633

Προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου, στην Τρίπολη, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Αντικείμενο της σύμβασης, που υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον αντιπρύτανη Ερευνας και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ Θωμά Μπαρτζάνα, αποτελεί η παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων που πλήττουν την καστανιά του Πάρνωνα -σε Αρκαδία και Λακωνία-, με στόχο την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη αντιμετώπισή τους και την προστασία της παραγωγής.

“Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πλήττει ιδιαίτερα τους παραγωγούς μας, σε Αρκαδία και Λακωνία, γι’ αυτό ως Περιφέρεια πήραμε την πρωτοβουλία να συνδράμουμε στην εξεύρεση λύσης” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπρύτανης Ερευνας και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ Θ. Μπαρτζάνας, όσο και ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του ΓΠΑ Διονύσιος Περδίκης, συνεχάρησαν τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την πρωτοβουλία του ως προς την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για περαιτέρω συνεργασία με την Περιφέρεια με στόχο την προστασία του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, από το ΓΠΑ θα γίνει ανάπτυξη δικτύου παγίδων στις περιοχές Ανω Δολιανών, Μεσορράχης, Αγιου Πέτρου, Καστάνιτσας, Βουρβουρούς, Βαμβακούς, Αλεποχωρίου και Κοσμά, έτσι ώστε να μελετηθεί η συμπεριφορά του εντόμου και να υποδεικνύεται ο κατάλληλος χρόνος, αφ’ ενός για ψεκασμούς και αφ’ ετέρου για την ενδεχόμενη χρήση και βιολογικών παραγόντων καταπολέμησης του εντόμου της καστανιάς.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *