Περιοδεία Αυγενάκη σε συνεργατικά σχήματα και παραγωγικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία

Γράφτηκε από
Περιοδεία Αυγενάκη σε συνεργατικά σχήματα και παραγωγικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία                                                                                                                                                                           950x407

Την απόλυτη στήριξή του στη λειτουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, αλλά και σε κάθε μορφή συνεργατισμού, με στόχο την καλύτερη προώθηση της ελληνικής παραγωγής, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε επισκέψεις του στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού, στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας και συναντήσεων της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ σε παραγωγικές μονάδες και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού και ανακοίνωσε σύσκεψη όλων των Διεπαγγελματικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας και μέλη της, στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο οκτώ Διεπαγγελματικές, ενώ δύο ακόμα είναι στο στάδιο της αναγνώρισης.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι απαιτείται η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, χωρίς να αποκλείει την οικονομική στήριξη των διεπαγγελματικών. Ωστόσο, με κατηγορηματικότητα απέκλεισε τη μετατροπή τους σε κρατικοδίαιτες οργανώσεις. «Τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα τα επαναλάβουμε», επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μεταρρύθμισης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αποβληθεί πλήρως η κουλτούρα της διαφθοράς και συμφώνησε στο αίτημα των παραγωγών και μεταποιητών να διευρυνθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των δασμών εισαγωγής από τρίτες χώρες.

Οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Ρυζιού επισήμαναν την ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα το ελληνικό ρύζι μέσα από την υποστήριξη της ποικιλίας «Καρολίνα».

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «το ρύζι είναι μια ισχυρή δύναμη, ωστόσο θέλει τη στήριξή μας» κι επισήμανε την ανάγκη συνεργασιών. «Τίποτα δεν πάει μόνο του, εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων», σημείωσε. Και πρόσθεσε:

«Η συνεργασία με εντολή του πρωθυπουργού θα είναι καθημερινή σε όλα τα επίπεδα. Το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου ως υπουργείο επιδοτήσεων. Θέλουμε να αναπτύξουμε όλο το φάσμα των δράσεων του Υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με τις διεπαγγελαμτικές είναι επιβεβλημένη».

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρ. Γκατζάρας, ευχαρίστησε τον υπουργό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του και τόνισε: «Αυτό το οποίο θέλω να δούμε είναι τις εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χωρες που δεν μας καθιστούν ανταγωνιστικούς , τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου, τη χρηματοδότηση της διεπαγγελματικής γιατί όπως  ξέρετε για να λειτουργήσει χρειάζεται και ταμείο για να έχει δράσεις και να καλύπτει τις ανάγκες της».

Η συνάντηση με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών

Στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδας, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κρασί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οικογενειακές οινοποιητικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οινο-τουρισμού, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες στην ελληνική περιφέρεια. Σήμερα ενεργά είναι περίπου 1.400 οινοποιεία.  Ο ελληνικός αμπελώνας είναι περίπου 600.000 στρέμματα και επικεντρώνεται στην ποιοτική και όχι στην εντατική παραγωγή. Με την καλλιέργεια αμπελώνων ασχολούνται περίπου 160.000 οικογένειες. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ελληνικού οίνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Βογιατζή, είναι οι γηγενείς ποικιλίες. Η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται στους 212.000 τόνους, η οποία εφέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 30% λόγω μειωμένης παραγωγής εξ αιτίας του περονόσπορου.

Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τρόποι στήριξης της ελληνικής οινοπαραγωγής, μέσω του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και συζητήθηκε η επικαιροποίηση και επανασχεδιασμός του στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου, όπου οι Λευτέρης Αυγενάκης και Διονύσης Σταμενίτης και οι Γενικοί Γραμματείς, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.

Διονύσης Σταμενίτης: «Οφείλουμε να στηρίξουμε το πολύτιμο έργο του υπηρεσιακού και ερευνητικού προσωπικού του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων του».

Με επίσκεψη στο υποκατάστημα τουΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε σήμερα, 29 Αυγούστου 2023, το πρόγραμμα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Διονύση Σταμενίτη, που διεξάγεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. Ακολούθως, ο ΥφΑΑΤ βρέθηκε στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης, ενώ επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών στην περιοχή της Σίνδου και τέλος το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων.

Αναφορικά με τις επισκέψεις ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Συνεχίζουμε στη Θεσσαλονίκη τον κύκλο των περιοδειών που υλοποιούμε ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με μοναδικό στόχο να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τόσο στους ίδιους τους παραγωγούς και τους αγροτικούς φορείς, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. Διαπιστώνουμε στις επισκέψεις μας, για ακόμη μια φορά, ότι οι υπηρεσίες, οι γενικές διευθύνσεις και οι φορείς του ΥΠΑΑΤ διαθέτουν και ικανό και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό που παράγει πολύτιμο έργο και προσφέρει στους παραγωγούς, αλλά και συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας. Οφείλουμε αυτήν την προσπάθεια, αυτό το έργο να τα στηρίξουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα γραφειοκρατίας ή έλλειψης πρωτοβουλιών. Ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, από την πρώτη ημέρα, έχει δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε σε αυτό το κομμάτι και ήδη η παρουσία μας στις υπηρεσίες και η επαφή μας με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο δίνει ένα μικρό δείγμα των αλλαγών στις οποίες στοχεύουμε».

Περιοδεία Αυγενάκη σε συνεργατικά σχήματα και παραγωγικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία
Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *