Οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας εργασιών της 70ής COSAC

Γράφτηκε από
Οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας εργασιών της 70ής COSAC                                                                                                                                  70     COSAC 950x645

Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της 70ής Ολομέλειας της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) κυριάρχησε η συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις της με την Ε.Ε.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της καθώς και στο αναφαίρετο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην αδιάκοπη παροχή βοήθειας στην Ουκρανία σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό, ενώ επισήμανε ότι η επίτευξη μιας συνεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο παραμένει στρατηγικός στόχος της Ένωσης. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών εξαγωγών σιτηρών και άλλων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων υπογραμμίζοντας ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν πύλες εισόδου για προμήθειες και εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την υποχρέωση της Ε.Ε. και της Δύσης συνολικά να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα με τρόπο που δεν θα αποξενώσει σημαντικό μέρος του Παγκόσμιου Νότου, ο οποίος αποδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στο Παλαιστινιακό έναντι του Ουκρανικού.

Ο κ. Παραστατίδης υπογράμμισε με τη σειρά του τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του ουκρανικού λαού για τη γη του και την ελευθερία του. Συνεχάρη την Ουκρανία, αλλά και τη Μολδαβία και τη Γεωργία για την πρόοδό τους στην πορεία προς την ένταξη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, υπενθυμίζοντας ότι η διευρυνσιακή διαδικασία βασίζεται σε κανόνες κοινούς για όλες τις υποψήφιες χώρες, χωρίς διαδικασίες fast track. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του τόνισε ότι είναι κρίσιμο να σταλεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες των χωρών αυτών, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω μια αίσθηση ματαιότητας, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει δίνοντας έτσι χώρο σε τρίτες χώρες να αυξήσουν την επιρροή τους.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία για την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες της Βουλής των Ελλήνων. Οι ελληνικές τροπολογίες έκαναν λόγο για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο που να εγγυάται την αρχή της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης, καθώς επίσης και την προώθηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών με ισχυρό νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθούν η ποιότητα και τα ποσοστά των επιστροφών, τα προγράμματα επανένταξης και η συνεργασία με τις χώρες εταίρους.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *