Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ως θεματοφύλακας της ΚΑΠ

Γράφτηκε από
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ως θεματοφύλακας της ΚΑΠ agrotikeskalliergeies 950x633

Εκτενής συζήτηση για τα αγροτικά θέματα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων.

Παρουσιάστηκαν και καταγράφηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών, οι θεματικοί και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες απάντησαν στα ζητήματα αρμοδιότητάς τους και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και την έγκριση ψηφίσματος στήριξης των αγροτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε τη στήριξη της Περιφέρειας προς τους αγρότες μέσα από τις υπηρεσίες της, από μια σειρά δράσεων, ενεργειών και καινοτόμων προγραμμάτων που υλοποιεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την πρωτογενή παραγωγή, και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα αιτήματα των αγροτών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλέσαμε τους αγρότες σήμερα για μια συζήτηση, η οποία γίνεται όχι μόνο υπό τη σκιά των δικαιολογημένων αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά κάτω από ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για όλη την κοινωνία από μια σειρά παγκοσμίων συγκυριών. Η Περιφέρεια στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ως θεματοφύλακας της ΚΑΠ, αλλά και μέσω των υπηρεσιών της και των καινοτόμων δράσεων που υλοποιεί.

Για το θέμα της ακαρπίας, τα περισσότερα σίγουρα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά η Περιφέρεια σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες με την βοήθεια των καινοτόμων προγραμμάτων που υλοποιούμε και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα εντός του 2024.

Το τελευταίο διάστημα διαχειριζόμαστε την ασθένεια της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, όπου σε περίοδο μεγαλύτερο των δύο μηνών έχουμε μόνο οκτώ κρούσματα, τηρώντας με αυστηρότητα το πρωτόκολλο και ενημερώνοντας συνεχώς τους κτηνοτρόφους. Έως τώρα έχουμε δαπανήσει 49.000 ευρώ, έχουμε προβεί σε έκτακτη πρόσληψη κτηνιάτρων και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και διανομή απολυμαντικών στους κτηνοτρόφους της ζώνης προστασίας. Έχουμε αιτηθεί από το Υπουργείο επιπλέον χρηματοδότηση και προμήθεια ζωοτροφών. Για το θέμα της καύσης των νεκρών ζώων περιμένουμε την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και πιέζουμε ασφυκτικά το Υπουργείο για ίση και δίκαιη αντιμετώπιση σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του «DANIEL» και ως αποτέλεσμα είχαμε πρόσφατα:

  • την ένταξη όλων των σχεδίων Βελτίωσης του Δήμου Δομοκού,
  • την ένταξη εντός του ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών,
  • την παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις των νέων αγροτών λόγω μειωμένης παραγωγής.

Επιμένουμε για την παράταση του προγράμματος απονιτροποίησης και τη μείωση του πλαφόν στρεμματικής παραγωγής για τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος. Για το θέμα της ΚΑΠ θα έχουμε ενεργό ρόλο στην αναμόρφωσή της τρέχουσας, αλλά και στη διαμόρφωση της επόμενης, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειάς μας. Τέλος, για το μείζον θέμα των ελληνοποιήσεων, πρότασή μας αποτελεί η τροποποίηση του νομικού πλαισίου των ελέγχων».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *