Η Βουλή γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Γράφτηκε από
Η Βουλή γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940                                                                          28                        1940 950x632

Την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, τίμησε χθες ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Βουλής, με εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η δρ Μαρία Καμηλάκη, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της  Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων, η οποία επικεντρώθηκε στην αποτύπωση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 μέσα από γελοιογραφίες και σκίτσα της εποχής. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των γελοιογράφων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να εκφράσουν την ομοψυχία έναντι της ναζιστικής και φασιστικής απειλής, επικεντρώνοντας την ανάλυσή της στις 260 ελληνικές γελοιογραφίες από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που εμπλουτίστηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, που αποτελείται από 103 βρετανικές γελοιογραφίες της περιόδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής κ. Σπύρος Δημοσχάκης, ο οποίος τόνισε ότι «η επέτειος του «ΟΧΙ» καθιερώθηκε από τον λαό το 1941, με τον πρώτο εορτασμό να πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου απηύθυνε λόγο ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος. Εκδηλώσεις που διαλύθηκαν από τους Γερμανούς έγιναν τα έτη 1941-1942, ενώ το ελληνικό κράτος γιόρτασε για πρώτη φορά το «ΟΧΙ» επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μαθητές-μαθήτριες της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Αλίμου με τραγούδια από τον κύκλο των Μίκη Θεοδωράκη-Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί» και εικαστικά-λογοτεχνικά δρώμενα εμπνευσμένα από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο από μαθητές-μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κύριοι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γεώργιος Γεωργαντάς, Βασίλειος Βιλιάρδος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Μαυριάς, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, βουλευτές και εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική · Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *