Εύβοια: Εγκαινιάστηκε το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Άννας

Γράφτηκε από
Εύβοια: Εγκαινιάστηκε το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Άννας limaganna2 950x713

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης εγκαινίασαν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Άννας, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου.

Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές ΝΔ Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, Σίμος Κεδίκογλου και Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, o Αν. Περιφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Ευάγγελος Κούκουζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος, o Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς,

Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΟΛΝΕ, υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών. Το ολοκληρωμένο λιμενικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού 6.955.000 ευρώ και συμβατικού αντικειμένου 4.045.662 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η απόφαση ένταξης του έργου υπεγράφη στα τέλη του 2020 από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, επί Υπουργίας Μαυρουδή Βορίδη. Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη στα τέλη του 2021, ενώ οι εργασίες περατώθηκαν εμπρόθεσμα τον Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν:

  • Προσήνεμος μόλος συνολικού μήκους 135μ. μέσου πλάτους 35μ. με εξωτερική θωράκιση από τεχνητούς ογκόλιθους.
  • Παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 96μ., εξοπλισμένα με 38 φωτιστικά στον μόλο και 9 στον παραλιακό δρόμο, δίκτυο πυρόσβεσης και 12 pillars παροχών νερού-ρεύματος.
  • Ράμπα ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών πλάτους 7,50μ. και μήκους 17μ.
  • Προβλήτα σχήματος «Γ» με τμήματα επιφάνειας 345 τ.μ. και 320 τ.μ. αντίστοιχα.
  • Λιμενολεκάνη συνολικής έκτασης 5.500 τ.μ. και βάθους 7 μέτρων.
  • Οδός προσπέλασης συνολικού μήκους 118 μέτρων και πλάτους 6μ.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Άννας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ στην παράδοση του εξαιρετικά σημαντικού έργου, το οποίο εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ασφαλούς και λειτουργικού αγκυροβολίου στην περιοχή και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη, κυρίως των αλιευτικών
δραστηριοτήτων, αλλά και συμπληρωματικά των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη, χωρίς αμφιβολία, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

»Ως κυβέρνηση, θέλουμε να ξέρετε ότι το κράτος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας για να αποκαταστήσουμε όσα κατέστρεψαν στο πέρασμά τους οι πυρκαγιές. Στηρίζουμε τη βόρεια Εύβοια, την οποία θέλουμε πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό της ανάπτυξης. Για τη στήριξη συνολικά της βόρειας Εύβοιας εκταμιεύθηκαν παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Και έργα σαν αυτό που εγκαινιάζουμε εδώ σήμερα, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στηρίξει την περιοχή, ούτως ώστε να κλείσουν οι πληγές και να βαδίσουμε όλοι μαζί στον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης».

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παραδίδουμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά το αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Άννας. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε με 6.955.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΑΛΘ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ολοκληρώθηκε γρήγορα και σωστά από τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες! »Η τοπική κοινωνία το αποζητούσε χρόνια, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αλιείας, αλλά και του Τουρισμού στην παραλία Αγίας Άννας του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Εύβοιας. Καλορίζικο, λοιπόν, το νέο μας λιμάνι και να το χαρούμε! Συνεχίζουμε δημιουργικά για το καλό του τόπου μας!»

Κατηγορίες άρθρου:
Ναυτιλία · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *