Εργαστήρια πειραμάτων στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Γράφτηκε από
Εργαστήρια πειραμάτων στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς                                                                                          950x1344

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο πλαίσιο ενίσχυσης και προώθησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συνδιοργανώνουν Εργαστήρια πειραμάτων για τους/τις μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού.

Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές/μαθήτριες Ε’ & ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού

Πότε: Καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) 9.30-12.30, μέχρι 31 Μαΐου 2024 (κατόπιν συνεννοήσεως των εκπαιδευτικών με τη Βιβλιοθήκη)

Πού: Στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης (Κάδμου 7 & Δαιδάλου)

Εμψυχωτής/Εισηγητής: Σταύρος Λέτης, Φυσικός (εκπαιδευτικός)

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη πάνω στη χαρά της ανακάλυψης, της δημιουργικότητας και της κατάκτησης της γνώσης από τα παιδιά και ένα ταξίδι εξερεύνησης στον υπέροχο κόσμο της Φυσικής με απλά, καθημερινά υλικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στη διάρκεια αυτών των δράσεων θα εκτελούν απλά και διασκεδαστικά πειράματα και θα φτιάχνουν πρωτότυπες κατασκευές προσεγγίζοντας με βιωματικό τρόπο  το μάθημα της Φυσικής και μαθαίνοντας βασικές αρχές της διασκεδάζοντας. Άλλωστε, ο βασικός σκοπός αυτών των εργαστηρίων συνίσταται στη σύνδεση της μύησης των παιδιών στην πειραματική διαδικασία των φυσικών φαινομένων και στη βιωματική προσέγγιση της γνώσης του κόσμου που τα περιβάλλει.

Προ(σ)καλούμε, λοιπόν, Τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού να μας επισκεφθούν και να συμμετάσχουν σε ένα από τα εργαστήρια που στοχεύουν να τα μυήσουν βιωματικά στη Φυσική μέσα από τις κατάλληλα σχεδιασμένες, διασκεδαστικές δραστηριότητες. Τα προ(σ)καλούμε να ανακαλύψουν την εκπληκτική επιστήμη της Φυσικής που κρύβεται πίσω από τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Ερωτήματα του τύπου, όπωςΟ αέρας ασκεί πίεση; Γιατί βουλώνουν τα αυτιά σου, όταν ανεβαίνεις σε ένα βουνό; Γιατί έρχεται το νερό στη βρύση μας; Γιατί φυσούν οι άνεμοι; Τι είναι ο καρτεσιανός δύτης; Τι είναι το σιφόνι; Ο αέρας μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση από το νερό; Η φλόγα σβήνει πάντα κάτω από την επιφάνεια του νερού; Είσαι τόσο δυνατός, ώστε να σπάσεις ένα ωμό αυγό, σφίγγοντάς το στο χέρι σου; Ένα φουσκωμένο μπαλόνι σπάει πάντα, αν το ακουμπήσεις σε πινέζες;

Τα παιδιά θα βρουν απάντηση μέσα από αυτά τα εργαστήρια, αφού τελικός στόχος τους είναι να έχουν κατανοήσει, μέσα από απλά πειράματα, βασικές αρχές της Φυσικής στην ενότητα της πίεσης, της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υδροστατικής πίεσης.

Πληροφορίες-συμμετοχές: Βασιλική Μίχου  6974519569.

Σταύρος Λέτης Φυσικός (εκπαιδευτικός) – Ερασιτέχνης Αστρονόμος

 Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιμορφώθηκε στη διδακτική των φυσικών επιστημών και στις μαθησιακές δυσκολίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1991. Είναι συνιδιοκτήτης και διευθυντής σπουδών του φροντιστηρίου «Παιδεία» στην πόλη της Λιβαδειάς. Διδάσκει Φυσική σε μαθητές Λυκείου, Ρομποτική και Φυσική μέσω πειραμάτων σε μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού.

Είναι συγγραφέας βιβλίων Φυσικής για μαθητές Λυκείου και δημιουργός διαδραστικών εφαρμογών για την διδασκαλία της Φυσικής, κάποιες από τις οποίες αξιοποιήθηκαν στα «ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα» του Υπουργείου Παιδείας.

Έχει παρουσιάσει 5 εργασίες σχετικά με τη διδασκαλία της Φυσικής σε 3 πανελλήνια συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), καθώς και 8 αντίστοιχες εργασίες σε 6 πανελλήνια σεμινάρια διδακτικής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Ε.).

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (Σ.Ε.Α.Β.), έχει δώσει πολλές ομιλίες σε πόλεις της Βοιωτίας με σκοπό την εκλαΐκευση της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής και έχει παρουσιάσει εργασία μέσω διαδραστικών εφαρμογών στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *