Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις Αστικές Πολιτικές στην Ε.Ε.

Γράφτηκε από
Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις Αστικές Πολιτικές στην Ε.Ε.

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις Αστικές Πολιτικές στην Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 21-22 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Χρήστο Μπουκώρο (επικεφαλής), κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κ. Μίλτο Ζαμπάρα και κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Στην ενότητα με θέμα την «Προσαρμογή του Αστικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Αλλαγή» τοποθετήθηκε η κυρία Αραμπατζή η οποία επεσήμανε τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις της κλιματικής κρίσης αναφερόμενη στις βιβλικών διαστάσεων καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο. Υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός και η  ελληνική κυβέρνηση ενέταξαν από την πρώτη στιγμή ένα πολύ σημαντικό κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης στην αντιμετώπισή της. Ενημέρωσε στη συνέχεια τους συμμετέχοντες για την ενίσχυση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου με τον Νόμο 4936 του 2023 που βοήθησε στην ανάπτυξη της έννοιας των υπηρεσιών οικοσυστήματος. Τόνισε, εντούτοις, την ανάγκη συνδυασμού των νομοθετικών εργαλείων με κίνητρα, τεχνική καθοδήγηση, ανάπτυξη ικανοτήτων και δραστηριότητες βέλτιστων πρακτικών. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η «ευρωπαϊκή οικογένεια» να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής.

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Ζαμπάρας, υπογραμμίζοντας τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έχει ήδη αντίκτυπο σε δισεκατομμύρια ανθρώπων. Επεσήμανε ότι η προσαρμογή του αστικού περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή είναι σοβαρή και περίπλοκη υπόθεση και περιλαμβάνει στρατηγικές μείωσης των επιπτώσεων της ανόδου της θερμοκρασίας και την αλλαγή ατμοσφαιρικών προτύπων. Πρότεινε στη συνέχεια δράσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιπτώσεων όπως για παράδειγμα την αύξηση των χώρων πρασίνου, τη διαχείριση υδάτων, τη βιώσιμη μετακίνηση, ενεργειακά αποδοτικά κτήρια, αστικό προγραμματισμό και σχεδιασμό με συμμετοχή της κοινότητας.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ τοποθετήθηκε στη θεματική ενότητα που αφορούσε τη «Χρηματοδότηση των Αστικών Πολιτικών». Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην Πράσινη Κινητικότητα και πιο συγκεκριμένα σε μια ολιστική προσέγγιση με ζητούμενο την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών και στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη μείωση των εκπομπών υδρογονανθράκων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τόνισε την ανάγκη εύρεσης πράσινων λύσεων για την Αθήνα και επεσήμανε την πρόοδο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κομοτηνής που βραβεύθηκε το 2021 με το Access City Award και το 2024 ως Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *