Γ. Οικονόμου: ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων των καλλιτεχνών

Γράφτηκε από
Γ. Οικονόμου: ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων των καλλιτεχνών 1 1 950x633

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού, Υπουργών και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων των δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους.

Με αφορμή την έκδοση αυτής της ΚΥΑ θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση, εξηγώντας με ειλικρίνεια και σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει -εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα, το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και το εθνικό πλαίσιο διαβάθμισης ακαδημαϊκών προσόντων- τήρησε τη δέσμευση της, τη δέσμευση που δώσαμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού:

-Ανώτατες κρατικές σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025.
-Έως τότε «ακαδημαϊκή διαπερατότητα» ώστε απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών όλων των ειδικοτήτων, να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους με κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο αντίστοιχων Α.Ε.Ι. με συναφές αντικείμενο.
-Άρση των μισθολογικών αδικιών που προϋπήρχαν του ΠΔ για τις αμοιβές καλλιτεχνών για καλλιτεχνικό και συναφές εκπαιδευτικό έργο στο Δημόσιο.

Για αυτά είχαμε δεσμευτεί και σήμερα που μιλάμε:

Έρχεται η ΚΥΑ ως εφαρμοστική του νόμου. Η υπογραφή και ενεργοποίησή της θεραπεύει μια χρόνια αδικία. Καθιερώνεται έτσι ένας ορθολογικός και ισότιμος τρόπος αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό, ανεξαρτήτως -επαναλαμβάνω- του χρόνου αποφοίτησής τους από τις αντίστοιχες σχολές.

Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία τόσο για την ανώτατη κρατική σχολή, όσο και για την οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα των παραστατικών τεχνών προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα για το πρώτο, για τη δημιουργία δηλαδή Σχολής παραστατικών τεχνών το 2025, έχουν συγκροτηθεί ήδη τρεις Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της.

Επαναλαμβάνω ξανά η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα, που αφορούν την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος, με τη βαθμίδα ΤΕ είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον ΕΟΠΠΕΠ, και προκαλούν αρνητικές ανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους.

Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους. Η Κυβέρνησή μας δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί και δεν αφήνει καμιά πληγή να χρονίζει.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει μια σειρά από παθογένειες και αδικίες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του δίκιου, αλλά και του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Με θάρρος, με ειλικρίνεια, με ανυπόκριτο και ειλικρινή διάλογο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες -προφανώς και τους καλλιτέχνες- για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική · Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *