Αυγενάκης: Επιμένουμε στον διάλογο-Συμμαχία των χωρών του Νότου για αλλαγές στην ΚΑΠ

Γράφτηκε από
Αυγενάκης: Επιμένουμε στον διάλογο-Συμμαχία των χωρών του Νότου για αλλαγές στην ΚΑΠ                    Agrotica 950x652

Επιμένουμε στον διάλογο, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελατόλα, στον real fm.

Όπως επισήμανε, μέσα από τον διάλογο προκύπτουν πράγματα χρήσιμα για όλους και επανέλαβε ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουμε ανοικτές τις πόρτες στους αγρότες, για οτιδήποτε θέλουν να συζητήσουμε. Και όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της Agrotica είδε και συνεργάσθηκε όχι μόνο με δεκάδες θεσμικούς φορείς από τον αγροτικό χώρο, αλλά και με μεμονωμένες αντιπροσωπείες αγροτών από την Κοζάνη, την Κομοτηνή, τη Χαλκιδική, την Ημαθία και άλλες περιοχές.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η σχέση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, διαχρονικά ήταν καλές και έχουν ενισχυθεί λόγω της αξιοπιστίας  και της ειλικρίνειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε στα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης των αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν λάθη στην ΚΑΠ που πρέπει να διορθωθούν από την ΕΕ. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, της ομάδας EUMED-9, η οποία μετά από πρωτοβουλία της χώρας μας συνεδρίασε για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, προκειμένου να χαραχθεί κοινή γραμμή σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι η ΕΕ πρέπει παράλληλα με τις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος να προωθεί και τα θέματα του πρωτογενούς τομέα τα οποία, όπως τόνισε είναι αλληλένδετα.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί από την πλευρά του ΥπΑΑΤ για τη Θεσσαλία αλλά και τα ειδικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των παρακάρλιων περιοχών. Επίσης είπε ότι ήδη το ΥπΑΑΤ έχει καταβάλλει 180 εκατ. ευρώ σε περιπτώσεις ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πληγέντων, ενώ έχουν προϋπολογισθεί ακόμα, τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ, για εξόφληση των ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ έως  τις 30 Ιουνίου.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *