Αυγενάκης για επιστολική ψήφο: Ιστορική τομή που ισχυροποιεί τη δημοκρατία μας

Γράφτηκε από
Αυγενάκης για επιστολική ψήφο: Ιστορική τομή που ισχυροποιεί τη δημοκρατία μας                               950x622

Ιστορική τομή, που ισχυροποιεί τη δημοκρατία μας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για καθιέρωση επιστολικής ψήφου.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Ηρακλείου, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκλογική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της αποχής.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών και αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν στον εξωτερικό ή σε υπερήλικες, εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, να μετάσχουν χωρίς ταλαιπωρία στην εκλογική διαδικασία.

«Αποτελεί ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας της χώρας μας. Καθιερώνουμε – για όποιον το επιθυμεί-, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων την επιστολική ψήφο, κατ΄ αρχάς, στις ευρωεκλογές. Έτσι, κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, ενώ οι συμπολίτες μας εντός Ελλάδας, για τους οποίους η φυσική παρουσία δεν ήταν σε πάρα πολλές περιπτώσεις εύκολη, πλέον θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση η οποία απαντάει στο μεγάλο πρόβλημα της αποχής και στην αδράνεια των πολιτών. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Θέλουμε με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσουμε περισσότερους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν αντιδράσεις στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο υπουργός τόνισε: «Κάποιοι συνωμοσιολόγοι θα υπάρξουν. Ας αφήσουμε στην άκρη το σκοτάδι και ας πάμε στο φως. Είμαι βέβαιος ότι η πλειονότητα των σοβαρών κομμάτων, ακόμα και αυτά που έχουν διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση από εμάς, θεωρώ ότι θα στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Άλλωστε θα ακολουθηθούν και θα εφαρμοσθούν όλες οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες. Δεν είμαστε η πρώτη χώρα που εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος».

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *