Αυγενάκης: Από αύριο προκαταβολές 110 εκ. € σε 33.088 γεωργούς της Θεσσαλίας, για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής

Γράφτηκε από
Αυγενάκης: Από αύριο προκαταβολές 110 εκ. € σε 33.088 γεωργούς της Θεσσαλίας, για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής                             161123 950x439

Την πληρωμή από αύριο, Παρασκευή, προκαταβολών, για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ, αύριο θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια, υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Νοεμβρίου καταβλήθηκαν 16,5 εκατ. ευρώ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ύστερα από έγκριση της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από τον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα, συνολικά 260 εκ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), που θα επιστραφεί σε 297.428 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν.

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ.
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ.
  • Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας.
  • Μηδική-Τριφύλλια σανός: 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής.
  • Μήλα: 500 ευρώ.

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου είχαν καταβληθεί για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.035 κτηνοτρόφους, τα εξής ποσά:

  • Βοοειδή: 800 ευρώ ανά ζώο.
  • Ίπποι: 700 ευρώ ανά ζώο.
  • Ημίονοι: 400 ευρώ ανά ζώο.
  • Όνοι: 200 ευρώ ανά ζώο.
  • Αιγοειδή: 125 ευρώ ανά ζώο.
  • Προβατοειδή: 150 ευρώ ανά ζώο.
  • Μελισσοσμήνη: 75 ευρώ ανά σμήνος.
  • Κουνέλια: 15 ανά ζώο.

Συνολικά δόθηκαν προκαταβολές ύψους 16.528.449 €

Υπενθύμισε ακόμη ότι μέσω της Κρατικής Αρωγής έχουν  δοθεί 20.620.000 € σε 9.868 σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην Αλιεία έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), 1,4 εκατ. ευρώ σε αλιείς της Μαγνησίας, Λάρισας και Σκιάθου.

Επίσης, από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκ. €) καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αφορά:

è χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια,

è αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα προβλέπει την ασφάλιση των συγκεκριμένων παραγωγών.

Όπως επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, οι ανακοινώσεις δείχνουν την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα το Μέτρο 5.2 μέσω του οποίου 45 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και την ανακατασκευή ή κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών στάβλων. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης μέσα από την καταστροφή που έγινε να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, ο Λευτέρη Αυγενάκης είπε ότι εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων. «Μέλημά μας είναι πώς θα βοηθήσουμε τον κόσμο που γονάτισε να ξανασταθεί στα πόδια του», είπε χαρακτηριστικά.

· Οι τιμές για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, θα ισχύσουν και για τους πυρόπληκτους στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Νοεμβρίου οι πληγέντες κτηνοτρόφοι του Έβρου έχουν λάβει προκαταβολές. Οι παραγωγοί που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Και για την περίπτωση του Έβρου ισχύει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή- επίσης δωρεάν- των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *