Έκθεση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης»

Γράφτηκε από
Έκθεση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης»

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Β΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3) και θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 25 έργα τέχνης και 11 φωτογραφίες, από την συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου που παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 1.000 έργα τέχνης, τα περισσότερα δωρεές καλλιτεχνών στον ποιητή.

Τα έργα που εκτεθούν αναδεικνύουν τις βασικές πλευρές του Ντίνου Χριστιανόπουλου: τη θρησκευτική, την ερωτική, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και για το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Τα περισσότερα έργα είναι δημιουργίες αγαπημένων φίλων του, όπως ο Κάρολος Τσίζεκ, ο Πάνος Παπανάκος, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Γιώργος Αναστασιάδης, ο Κώστας Γούναρης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Άρις Γεωργίου, αλλά και καλλιτέχνες που εκτιμούσε ο ποιητής, όπως ο Γιώργος Σικελιώτης, ο Γιάννης Σβορώνος, ο Πολύκλειτος Ρέγκος.

Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζεται μια «συνομιλία» του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τους Γεώργιο Θ. Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου και Νίκο Μπακόλα μέσα από τεκμήρια (επιστολές, φωτογραφίες, αφιερώσεις βιβλίων) των συλλογών των λογοτεχνών που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των διοργανωτών της έκθεσης.

Η έκθεση θα λειτουργήσει παράλληλα με την επετειακή έκθεση «Το όραμα που έγινε πράξη-Συλλογή έργων τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης και της εμβάθυνσης στη ζωή, στον πολιτισμό, στην τέχνη και στα γράμματα της πόλης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 17:00.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *