Άρτα: Φόρος τιμής του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Ιωάννη Σταθά στα 317 θύματα της Σφαγής του Κομμένου

Γράφτηκε από
Άρτα: Φόρος τιμής του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Ιωάννη Σταθά στα 317 θύματα της Σφαγής του Κομμένου

Φόρο τιμής στα θύματα της Σφαγής του Κομμένου απέδωσε χθες, Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Σταθάς, παρευρισκόμενος στις Εκδηλώσεις Μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά και καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη τους.

Στον επετειακό χαιρετισμό του ο κ. Σταθάς ανέφερε:
«Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από την σφαγή του άμαχου πληθυσμού του Κομμένου Άρτας που έλαβε χώρα στις 16 Αυγούστου 1943 από στρατιωτικές δυνάμεις της Βέρμαχτ υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Ζέλμινγκερ, με τραγικό απολογισμό 317 θύματα, μεταξύ των οποίων 172 γυναίκες και 97 παιδιά και έφηβοι κάτω των 15 ετών. Η σφαγή του Κομμένου παραμένει έως σήμερα ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Και τα θύματα του ναζισμού ζητούν την δικαίωση.

Η σημερινή Επέτειος Μνήμης της Σφαγής του Κομμένου εφιστά την προσοχή στις καθημερινές επανεμφανίσεις του ναζισμού στις κοινωνίες του 21 ου αιώνα. Στις κοινωνίες του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της «τελικής λύσης όλων των πραγμάτων με τη βία» και το μίσος. Ο κίνδυνος εμφιλοχωρεί στην αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν και αναβιώνουν την ιδεολογία και τις πρακτικές του ναζισμού στην σύγχρονη καθημερινότητα, αδιαφορία που μετασχηματίζεται σε απάθεια και ανοχή. Προκειμένου να συνυπάρξουμε νικώντας τις ιδεολογίες του μίσους, οφείλουμε να αντλήσουμε από το παρελθόν και να αναπτύξουμε αντισώματα για να τις πολεμήσουμε.

Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στην Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, κ. Ροζίνα Βαβέτση:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *