Καβάλα: Αρχαιοκάπηλος έψαχνε για θησαυρό μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Γράφτηκε από
Καβάλα: Αρχαιοκάπηλος έψαχνε για θησαυρό μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Η κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στη σύλληψη 53χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των αρχαιοτήτων, παράνομη ανασκαφή εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 27-03-2024, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκε ο ανωτέρω και διαπιστώθηκε ότι, με χρήση ανιχνευτή μετάλλων, ενός ζεύγους ακουστικών, μικρού μεγέθους σκαλιστήρι και αυτοσχέδιο σκαπτικό εργαλείο, προέβαινε σε εξερεύνηση του εδάφους που βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο σε περιοχή της Καβάλας.

Έπειτα από έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του 53χρονου και σε οικία του σε περιοχή των Σερρών:

  • 2 μολύβδινα αντικείμενα και
  • 2 αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα,

τα οποία επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου που αφορούν σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιπλέον, κατασχέθηκαν από την οικία του, 2 φορητοί πομποδέκτες. Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Εγκληματικότητα · Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *