Ιωάννινα: Τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO

Γράφτηκε από
Ιωάννινα: Τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO                                  950x635

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου Γεωργίου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων, αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την ένταξη του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO με τα πολιτιστικά τοπία.

Στη σύσκεψη τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη του Ζαγορίου  στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη η Υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι: «Κύριος σκοπός της σύσκεψης ήταν να δούμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας μετά την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο με τα πολιτιστικά τοπία της UNESCO. Είναι μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε τον Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στην επίσημη ανακήρυξη του Ζαγορίου ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Καταλόγου της Unesco τον επόμενο Μάιο. Αυτό που θα ήθελα να πω και να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην επικράτεια που είναι ολόκληρος μνημείο της Unesco. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία Unesco. Εδώ έχουμε όλο τον Δήμο Μνημείο Unesco. Και αυτό είναι τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον Δήμαρχο που σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των χωριών του Ζαγορίου».

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η δημιουργία ενός γραφείου διαχείρισης του πολιτιστικού τοπίου Ζαγορίου, το οποίο αποφασίστηκε ότι θα στεγαστεί στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης. Η επίσημη τελετή για την ένταξη του Ζαγορίου θα γίνει στις 24 και 25 Μαΐου, παρουσία κορυφαίων παραγόντων της Unesco και φυσικά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την άψογη συνεργασία τους δήλωσε: «Συζητήσαμε για τις υποχρεώσεις που έχουμε από εδώ και πέρα για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, όπως τα δουλέψαμε μέχρι σήμερα. Όπως έχουμε πει, δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς, είμαστε και για τη δουλειά, η οποία θέλει συνέπεια και εμείς θα την κάνουμε».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα συμπεράσματα της σύσκεψης και τόνισε: «Από δω και πέρα έχουμε και υποχρεώσεις. Συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα ως τον Μάιο που θα γίνει η επίσημη τελετή. Το Ζαγόρι πλέον αλλάζει ρότα».

Κατά την έναρξη της σύσκεψης η Υπουργός Πολιτισμού παρέδωσε την περγαμηνή με την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο πολιτιστικών τοπίων της UNESCO στον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο.

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, με τους επικεφαλής των Μουσείων για τη διαδικασία πιστοποίησης των τεσσάρων μεγάλων μουσείων της Περιφέρειας Ηπείρου. Συζητήθηκε η πρόοδος των εργασιών και έδωσε οδηγίες ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου, το α΄ τρίμηνο του 2024.

Ιωάννινα: Τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO                                                                                                                                                            UNESCO
Ιωάννινα: Τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *