Συμμετοχή του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη «Ενωμένοι για τη Μολδαβία»

Γράφτηκε από
Συμμετοχή του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη «Ενωμένοι για τη Μολδαβία»                                               950x522

Διήμερη επίσκεψη στο Κισινάου της Μολδαβίας πραγματοποίησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, το διάστημα 3-4 Νοεμβρίου, προκειμένου να λάβει μέρος σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

Στην τοποθέτησή του κατά την ενότητα για την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας. Παράλληλα, με δεδομένη την γεωγραφική θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη και τη γειτνίασή της με την εμπόλεμη, εξαιτίας της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας, Ουκρανία, επανέλαβε εμφατικά την υποστήριξη της χώρας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Στην ενότητα για την ανθεκτικότητα της ασφάλειας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι μπροστά στην ολοένα εντεινόμενη παγκόσμια αστάθεια, η οποία εκδηλώνεται εντός των συνόρων της ευρωπαϊκής ηπείρου και στη άμεση γειτονιά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να οικοδομήσει ασφάλεια αυτόνομη και ανθεκτική σε κάθε πρόκληση. Τόνισε δε ότι αν και έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα, η ασφάλεια δεν επιτρέπει εφησυχασμό ούτε επανάπαυση, αλλά απαιτεί διαρκή προσπάθεια, μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμμάχους και συνεργάτες κάθε χώρα, κάθε φορέα και κάθε πρόσωπο που είναι διατεθειμένο να μοιραστεί την ίδια επιθυμία και να πράξει για τον ίδιο σκοπό. Πάνω απ’ όλα όμως, τόνισε, τα Κράτη οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να πράττουν σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις προκειμένου αυτές να αποτελούν τα μόνα μέσα ειρηνικού τρόπου επίλυσης διαφορών που προκύπτουν στις σχέσεις γειτονικών χωρών που μοιράζονται χερσαία ή θαλάσσια σύνορα.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Βουλής της Μολδαβίας, κ. Igor Grosu, καθώς επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης κ. Vladimir Cuc.

Ο κ. Γ. Πλακιωτάκης σημείωσε τη σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Μολδαβίας, γεγονός που επιβεβαιώνει και η απόφαση για το άνοιγμα Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κισινάου στις αρχές του 2024. Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Κισινάου, η οποία εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 3.11 και με την οποία μετέβη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής στη μολδαβική πρωτεύουσα, αναμένεται να διευκολύνει τη συνεργασία αυτή.

Επανέλαβε ακόμη προς τους συνομιλητές του την ισχυρή στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη μολδαβική κυβέρνηση, αναφορικά με τους εννέα όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Grosu στην ετοιμότητα της Βουλής των Ελλήνων να παράσχει τεχνογνωσία βέλτιστων πρακτικών στο Κοινοβούλιο της Μολδαβίας.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μολδαβία.

Βουλή των Ελλήνων

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *