Σλοβενία: Αποκατάσταση του υδατορεύματος Stržen για τη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της λίμνης Cerknica

Γράφτηκε από
Σλοβενία: Αποκατάσταση του υδατορεύματος Stržen για τη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της λίμνης Cerknica Restored Strzen s meander in Kljuci by NRP Nov

Η αποκατάσταση του ποταμού Stržen οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην οικολογική κατάσταση της διαλείπουσας λίμνης Cerknica, βελτιώνοντας τους προστατευόμενους οικοτόπους προτεραιότητας και τις σημαντικές περιοχές ωοτοκίας πτηνών.

Με την υποστήριξη του προγράμματος LIFE της ΕΕ, η πρωτοβουλία αυτή αποκατέστησε τον ποταμό Stržen στη Σλοβενία, ο οποίος είχε ρυθμιστεί στις αρχές του 20ού αιώνα για γεωργικούς σκοπούς. Το έργο αφορούσε τις περιοχές Natura 2000 «Cerkniško jezero» και «Notranjski trikotnik». 

Ένα τμήμα μήκους 2,1 χλμ. της πλωτής οδού Stržen ανακατευθύνθηκε πίσω στη φυσική κοίτη του ποταμού, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης Cerknica, μιας διαλείπουσας λίμνης σε μια καρστική περιοχή με ποικίλα συναφή οικοσυστήματα. Αυτές οι εργασίες αποκατάστασης ποταμών βελτίωσαν επίσης την κατακράτηση των υδάτων και τις υδρολογικές συνθήκες, αυξάνοντας την υγρασία του εδάφους σε έκταση 60 εκταρίων, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα της περιοχής στην κλιματική αλλαγή και παρέχοντας ένα σημαντικό οικότοπο για τα ψάρια, τα ασπόνδυλα, τα πτηνά και τα θηλαστικά.  

Επιπλέον, η παρέμβαση προώθησε την αποκατάσταση ενός οικοτόπου προτεραιότητας της ΕΕ — εποχιακά πλημμυρισμένες λίμνες σε καρστικές ασβεστολιθικές περιοχές — και διεύρυνε τον οικότοπο ωοτοκίας και σίτισης για τον πικρό (Botaurus stellaris) κατά 215 εκτάρια, με οφέλη για 14 επιπλέον είδη που αναγνωρίζονται ως είδη πτηνών σημασίας της ΕΕ βάσει της οδηγίας για τα πτηνά. Η διαχείριση των επισκεπτών στις τοποθεσίες επανεξετάστηκε προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των επισκεπτών κατά την περίοδο αναπαραγωγής των πτηνών, ενώ βελτιώθηκαν οι υποδομές παρατήρησης της άγριας ζωής και οι πληροφορίες των επισκεπτών σχετικά με τις τοποθεσίες, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την περιοχή και τη βιοποικιλότητά της.  

Εδραιώθηκε μια αποτελεσματική συνεργασία με ιδιοκτήτες γης, κυνηγούς και ψαράδες, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργατικές προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος. Η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και η ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων συνέβαλαν επίσης στην επιτυχία του έργου, εξασφαλίζοντας ευρεία υποστήριξη και συνεχή οφέλη τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για την τοπική οικονομία. Για παράδειγμα, δύο τοπικές κυνηγετικές ενώσεις διαφοροποιούν την οικονομική τους δραστηριότητα δημιουργώντας σημεία παρατήρησης αρκούδας εντός της περιοχής του έργου LIFE Stržen, σηματοδοτώντας μια στροφή προς περισσότερο συμβατές με τη διατήρηση οικονομικές δραστηριότητες.  

Οι εντυπωσιακές προσπάθειες αυτού του έργου υπογραμμίζουν τη δέσμευση για την επίτευξη οικολογικής αποκατάστασης και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *