Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, Η αλχημεία της ζωγραφικής»

Γράφτηκε από
Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, Η αλχημεία της ζωγραφικής»                                                                                   950x609

Την έκθεση έργων του διακεκριμένου ζωγράφου της περιόδου του Μεσοπολέμου, Μιχάλη Οικονόμου, που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, εγκαινίασε προχθές το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου, Η αλχημεία της ζωγραφικής» περιλαμβάνει 116 πίνακες του σπουδαίου, αν και παραγνωρισμένου στην εποχή του, καλλιτέχνη και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου.

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια του σημαντικού αυτού καλλιτεχνικού γεγονότος, ο Πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είμαστε εδώ σήμερα για να αδυνατίσουμε μέσα μας τα πεζά της καθημερινότητάς μας, για να φύγουμε προς το όνειρο και για να πάρουμε ανάσα. Κι αυτό οφείλεται στο ότι ένας σπουδαίος πολιτικός, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έκανε πράξη ένα σχέδιο…: ανέπλασε τον τόπο του υποδειγματικά. Και σ’ αυτή την ανάπλαση περιέλαβε τον πολιτισμό ως σημαιοφόρο. Κι ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, μια οικογένεια φιλότεχνη, ο Βασίλης Θεοχαράκης και η οικογένειά του, έφτιαξαν εδώ, σ’ αυτό το περικαλλές κτήριο, το άλλοτε Μέγαρο Ρέντη, σ’ αυτό το διατηρητέο μνημείο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής, ένα πνεύμονα πολιτισμού, σύγχρονου πολιτισμού. Γιατί και οι δύο τους, και ο Αβέρωφ και ο Θεοχαράκης, είχαν στόχο να δείξουν στους επισκέπτες των μουσείων τους, των χώρων πολιτισμού που φτιάξαν, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο να την καμαρώνεις “επί πατραγαθία” αλλά πρέπει να την καμαρώνεις και για τα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού της».

Και υπογραμμίζοντας την αποστολή των πολιτικών, αποστολή διαχρονικού έργου προς την πατρίδα, την κοινωνία και τον πολιτισμό, σημείωσε:

«Μην ακούτε αυτά που λένε για τα οράματα. Δεν χρειαζόμαστε τόσο τα οράματα στην πολιτική – χρειαζόμαστε σχέδιο! Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν σχέδιο και να το υλοποιούν. Και μέσα απ’ αυτό το σχέδιο, να προβάλλουν τα οράματα των καλλιτεχνών, των ανθρώπων της τέχνης».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν επίσης και μίλησαν γι’ αυτήν η Πρόεδρος του Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, κ. Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, κ. Μαρίνα Θεοχαράκη, και η Επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αφροδίτη Κούρια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, Η αλχημεία της ζωγραφικής»

Βουλή των Ελλήνων

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *