Ξεκινά η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων του θεάτρου «Το τρένο στο Ρουφ»

Γράφτηκε από
Ξεκινά η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων του θεάτρου «Το τρένο στο Ρουφ»                                                                                                                                  950x633

Το «πράσινο» φως για την έναρξη των έργων υλοποίησης ανακατασκευής, εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του Θεάτρου «Το τρένο στο Ρουφ» για λογαριασμό της Εταιρείας «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.», με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1 εκ. ευρώ, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Ι. Δούνια.

Παρούσα στην υπογραφή της σύμβασης η οποία έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας ήταν και η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα.  

Σκοπός του έργου είναι η προώθηση του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της ενίσχυσης των σχετικών υποδομών πολιτισμού, η προώθηση νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας μας και η υλοποίηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα των παραστατικών τεχνών.

Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ στεγάζεται σήμερα σε 8 ακινητοποιημένα βαγόνια επί σιδηροτροχιών εντός της μισθωμένης από την ΓΑΙΑΟΣΕ έκτασης των 5.600 τ.μ, με πρόσβαση από υπάρχουσα πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού εντός του χώρου του Ο.Σ.Ε., στην περιοχή Ρουφ του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Τα έργα προβλέπουν μεταξύ άλλων την προσθήκη επιπλέον οκτώ παλαιών βαγονιών ιστορικής αξίας, καθώς και τρεις πρόσθετους προκατασκευασμένους οικίσκους υποστηρικτικών χρήσεων, από την αντίθετη πλευρά της αποβάθρας πρόσβασης.

Με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ο κ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε υποδομές που προάγουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και αναδεικνύουν σημαντικά πολιτιστικά τοπόσημα της Αττικής. Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ αποτελεί ένα μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υποδομών της Αμαξοστοιχίας-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ιστορικής αυτής περιοχής, προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και κυρίως ενός κοινού νεώτερου ή και αμύητου στις Τέχνες καθώς και ξένους επισκέπτες. Επίσης μπορούν να προσφέρουν στην ευρύτερη  περιοχή Ρουφ ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εκπαίδευσης και αναψυχής για τους πολίτες της και ταυτόχρονα έναν πρότυπο πολιτιστικό σιδηροδρομικό χώρο μοναδικό στο είδος του, όπου συνδυάζονται και συνυπάρχουν δράσεις Παιδείας, Πολιτισμού και Μεταφορών στο πλαίσιο μιας Αθήνας-μητροπολιτικού κέντρου».

Από την πλευρά της η  Ιωάννα Δούνια, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση του έργου, δήλωσε:

«Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ» λειτουργεί ως ένας πρότυπος πολιτιστικός σιδηροδρομικός πολυχώρος και βρίσκεται σταθμευμένη στο κέντρο της Αθήνας, στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ σε ακίνητο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ το οποίο διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Με αυτή την Προγραμματική Σύμβαση, η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη δημοπράτηση, τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη του έργου για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ και θέτει τα θεμέλια για την επισκευή και αναμόρφωση του χώρου των εγκαταστάσεων του Τρένου στο Ρουφ. Το έργο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ανάδειξη της ιστορίας του σιδηρόδρομου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τοπική ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Ρουφ προσφέροντας ένα αναβαθμισμένο πολιτιστικό σιδηροδρομικό χώρο μοναδικό στο είδος του.Άλλωστε, αποτελεί κοινό σκοπό των φορέων του σιδηροδρόμου της χώρας η διαφύλαξη, η προώθηση και η προβολή της ιστορίας του. Η δε διασύνδεση του τρένου με τις τέχνες είναι πρόδηλη, καθώς κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο στον κόσμο δεν συνέβαλλε τόσο πολύ στην πρόοδο και ανάπτυξη των κοινωνιών και δεν δημιούργησε την κουλτούρα και τον πολιτισμό που δημιούργησε ο σιδηρόδρομος».

Επισημαίνεται πως Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., 100% θυγατρική του Υπερταμείου, είναι επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δραστηριοποιείται στη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής περιουσίας.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *