Μουσικοχορευτική παράσταση της Περιφέρειας Αττικής στο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Γράφτηκε από
Μουσικοχορευτική παράσταση της Περιφέρειας Αττικής στο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών                                   950x901

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Χορέψετε-χορέψετε!» με την επιμέλεια του Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 19.30 στην Αίθουσα «Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη συνθήκη της Λωζάνης, η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μουσική και χορευτική παράδοση που μεταλαμπάδευσαν οι πρόσφυγες μετά τη μετεγκατάστασή τους στη γη της Αττικής, ως ένα δομικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης του Ελληνισμού.

 Το αφιέρωμα αποτελεί καρπό συστηματικής έρευνας, με στόχο να αναδείξει χορούς και τραγούδια από τη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα και την Πόλη. Μέσα από την αφήγηση μαρτυριών, αλλά και τη χρήση σπάνιου οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού,  αναδύονται τα πρόσωπα και οι ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώθηκαν στους χορούς και τα τραγούδια.

Επί σκηνής συμμετέχουν οι δεξιοτέχνες μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί-τραγούδι), Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι-τραγούδι), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο-τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Ηλίας Υφαντίδης (ποντιακή λύρα-τραγούδι), Παναγιώτης Τοπαλίδης (νταούλι), Βασίλης Γραμματικός (γκάιντα), Κωνσταντίνα Πάτση, Μαρία Ζιάκα και Δημήτρης Κωνσταντής (τραγούδι). Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή και της Μαρίας Ζιάκα. Η έρευνα, η καλλιτεχνική επιμέλεια και η παρουσίαση είναι του Λάμπρου Λιάβα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με πέρας προσέλευσης στις 19.00 και προκράτηση εισιτηρίων μέσα από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών https://www.megaron.gr/

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *