Η Πύλος γιόρτασε την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Γράφτηκε από
Η Πύλος γιόρτασε την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου                                                                                                          950x633

“Η εκδήλωση για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου δεν είναι τοπική γιορτή, γιατί η ναυμαχία αυτή αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, αντίστοιχο με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου”.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του την , Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στην Πύλο, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος για την 196η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου:

“Με τη ναυμαχία αυτή και τη νίκη των τριων ενωμένων στόλων δόθηκε τέλος στην κυριαρχία που ασκούσε η ‘ιερή συμμαχία’, αυτό το διευθυντήριο σκοπός του οποίου ήταν να κρατήσει υποδουλωμένους τους λαούς της Ευρώπης.

Και η στιγμή εκείνη έφθασε χάρις στην κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης, χάρις στο φιλελληνικό κίνημα. Γι’ αυτό και οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως στην Αγγλία, στη Γαλλία και τη Ρωσία, πλοία των οποίων -υπό τον Κόντριγκτον, τον Ντεριγνί και τον Χέϊδεν- καταναυμάχησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο εδώ στην Πύλο” υπογράμμισε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο οποίος κατέληξε:

“Ως Μεσσήνιοι δε, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι καθώς από τον τόπο μας ξεκίνησε το 1821 η Επανάσταση των Ελλήνων με την απελευθέρωση της Καλαμάτας και στον τόπο μας επίσης υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας 6 χρόνια αργότερα με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου”.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα Παρασκευή 20 του μήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9.30 το πρωί μεταφέρθηκαν οι σημαίες με πομπή από το Δημαρχείο Πύλου στην πλατεία Τριων Ναυάρχων όπου έγινε η έπαρσή τους και στις 10.30 το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 11 εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση εθνικών ύμνων. Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς εκφώνησε ομιλία και ακολούθησε παρέλαση σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Στις 12 το μεσημέρι, οι επίσημοι μετέβησαν με πλωτά μέσα στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Βρετανών, Ρώσων και Γάλλων πεσόντων στη ναυμαχία, προ των οποίων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, παρέθεσε γεύμα στους επισήμους, στην Costa Navarino, όπου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Σκάλκος, στον σύντομο χαιρετισμό του, έπλεξε το εγκώμιο του Π. Νίκα:

“Στο πρόσωπό του βρήκα έναν πολύτιμο συνεργάτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι ο Π. Νίκας συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων περιφερειαρχών “που πάντα πάσχιζε για το καλό του τόπου του, χωρίς εξάρσεις, χωρίς υπερβολές, καθώς είναι σημαντικό να ξέρεις να διεκδικείς και να έχεις τα μάτια ανοιχτά. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν” παρατήρησε καταλήγοντας ο Δ. Σκάλκος

Οι σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την υποστολή των σημαιών το απόγευμα και την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου που έλαβε χώρα στις 8 το βράδυ, στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς και πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ΕΠΑ (πρώην ΠΔΕ) και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων κ.α.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *