Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στον χώρο Σένγκεν τον Μάρτιο

Γράφτηκε από
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στον χώρο Σένγκεν τον Μάρτιο Aerodromio 950x485

Η ΕΕ θα υποδεχθεί τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στον χώρο Σένγκεν, τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο. Από τον Μάρτιο του 2024 δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Η άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα εντός του έτους. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους στην ελεύθερη εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία, κατά την είσοδο ή την έξοδο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε αρχικά ότι και οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν το 2011. Έκτοτε, η Βουλγαρία και η Ρουμανία συνέχισαν να αποδεικνύουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη του Σένγκεν, και οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν εκ νέου το 2022 και το 2023 ότι ήταν έτοιμες να γίνουν μέλη. Στις δύο αυτές χώρες έχουν θεσπιστεί μέτρα ασφαλείας και μέτρα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ παραμένει ισχυρή έναντι των απειλών κατά της ασφάλειας. Αυτή η ένατη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν θα ενισχύσει τις μετακινήσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό, καθώς και την εσωτερική αγορά

Ο χώρος Σένγκεν χωρίς σύνορα εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία σχεδόν 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν στην ΕΕ ή επισκέπτονται την ΕΕ. Ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων σημαίνει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ μπορεί να ταξιδεύει, να εργάζεται και να ζει σε χώρα της ΕΕ χωρίς ειδικές διατυπώσεις. Ο χώρος Σένγκεν στηρίζει αυτή την ελευθερία επιτρέποντας στους πολίτες να μετακινούνται εντός του χώρου Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *