Γεφύρωση των χωρικών και χρονικών κενών σε απειλούμενα δασικά ενδιαιτήματα βελανιδιάς

Γράφτηκε από
Γεφύρωση των χωρικών και χρονικών κενών σε απειλούμενα δασικά ενδιαιτήματα βελανιδιάς TromtoDrone 25 14

Το έργο αυτό βελτίωσε πάνω από 1.400 εκτάρια οικοτόπου βελανιδιάς σε 30 περιοχές Natura 2000 στη Σουηδία, ωφελώντας πολλά είδη που εξαρτώνται από τη βελανιδιά και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με την εξαιρετική αξία διατήρησής τους.

Πολλά φυτικά και ζωικά είδη εξαρτώνται από τοπία με βελανιδιές διαφορετικών μεγεθών και ηλικιών, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής προμήθειας παλαιών κοίλων βελανιδιών. Οι αλλαγές του τοπίου και η κακή διαχείριση των εν λόγω οικοτόπων στη Σουηδία είχαν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό τους, οδηγώντας στην παρακμή ή ακόμη και στην εξαφάνιση συναφών ειδών, όπως το σκαθάρι του ερημίτη, το σκαθάρι του μεγάλου Αιγόκερω, το σκαθάρι του ελάφια και ο ψευδοσκορπιός Anthrenochernes stellae.  

Στο έργο «Γεφυρώνοντας το χάσμα» —το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ— το επαρχιακό διοικητικό συμβούλιο του Östergötland και οι τέσσερις οργανώσεις-εταίροι του υλοποίησαν σειρά δράσεων για τη στήριξη οικοτόπων βελανιδιάς και συναφών ειδών, μεταξύ των οποίων: 

  • Εκκαθάριση της κατάφυτης βλάστησης για την αποκατάσταση ενός ημιανοικτού τοπίου. 
  • Εισαγωγή (μικρο)οικοτόπων τυπικών των παλαιών δασών σε νεότερα δάση μέσω της «παλαιοποίησης» (καταστροφή των νεότερων δέντρων για την έναρξη της αποσύνθεσης), των σωρών κορμοτεμαχίων και των ξύλινων κιβωτίων μούχλας, προκειμένου να γεφυρωθούν τα «χρονικά» κενά μεταξύ των νέων και των παλαιών δασών και να εξασφαλιστεί η συνέχεια των οικοτόπων για τα είδη που συνδέονται με την αποσύνθεση του ξύλου ή των κοιλοτήτων των δέντρων. 
  • Επαναφορά της βόσκησης των ζώων για τη διατήρηση των δασωμένων βοσκοτόπων σε καλή κατάσταση και τη μείωση της συγκόμωσης, προς όφελος τόσο της φύσης όσο και των τοπικών κτηνοτρόφων.  

Ως αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων, περισσότερα από 1.400 εκτάρια οικοτόπου βελανιδιάς έχουν βελτιωθεί σε 30 περιοχές Natura 2000 στις κομητείες Blekinge, Kalmar και Östergötland στη νότια Σουηδία. Πολλά από τα είδη που ζουν σε αυτούς τους οικοτόπους ανταποκρίθηκαν απροσδόκητα καλά στις δοκιμασμένες μεθόδους. Για παράδειγμα, συνολικά 211 είδη σαπροξυλικών σκαθαριών έχουν ανακαλυφθεί στους αποκατεστημένους οικοτόπους, εκ των οποίων 18 περιλαμβάνονται στον σουηδικό κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών.  

Κατά τη διάρκεια του έργου, η κατανόηση των απαιτήσεων των οικοτόπων βελανιδιάς και των ειδών τους έχει βελτιωθεί σημαντικά μεταξύ των εταίρων του έργου. Έχουν μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με οικολόγους, γαιοκτήμονες, εργολάβους και το κοινό με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρονικού εγχειριδίου βιότοπου βελανιδιάς, ταινιών μικρού μήκους, περιπάτων, ομιλιών, ηχητικού οδηγού και podcast.  

Αυτή η επιτυχημένη πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση των εργασιών διατήρησης με επίκεντρο τους οικοτόπους βελανιδιάς στο εγγύς μέλλον.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *