Απολογισμός του κοινοβουλευτικού έργου από τον Πρόεδρο της Βουλής

Γράφτηκε από
Απολογισμός του κοινοβουλευτικού έργου από τον Πρόεδρο της Βουλής                                           950x621

Αναλυτικά στοιχεία για «την παραγωγικότερη Κοινοβουλευτική Περίοδο της τελευταίας τεσσαρακονταετίας», παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων της 6/4/2023 και στην Ολομέλεια του Σώματος στις 11/4/2023, για την ΙΗ’ Περίοδο, που διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. 

Στον ποσοτικό και ποιοτικό απολογισμό του έργου της Εθνικής Αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε αναλυτικά το μέγεθος της κοινοβουλευτικής εργασίας που επιτελέστηκε.

Όπως υπογράμμισε: Από τον Ιούλιο του 2019 έως την τελευταία συνεδρίαση, η Βουλή ψήφισε 423 νόμους (270 νομοσχέδια και 153 συμβάσεις), εμφανίζοντας αύξηση 50% από την προηγούμενη τετραετία. Ψηφίστηκαν μόλις 3 επείγοντα και 7 κατεπείγοντα σχέδια νόμου, έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων την προηγούμενη περίοδο. Οι τροπολογίες, νομοθετική δράση στην οποία ασκείται κριτική, μειώθηκαν κατά 50%, καθώς ψηφίστηκαν 717 από 1.422 την προηγούμενη τετραετία. Συγκροτήθηκαν 2 Προανακριτικές και 2 Εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην αμέσως προηγούμενη τετραετία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε 98 φορές (90 την προηγουμένη περίοδο), πραγματοποιήθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 συνεδριάσεων προηγουμένως, μια αύξηση 31%.

Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των 1.687 της προηγούμενης περιόδου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τασούλας από όσες ερωτήσεις προγραμματίστηκαν, συζητήθηκε το 76%, ενώ το 24% δεν συζητήθηκε, ύστερα  από συνεννόηση, λόγω κωλύματος είτε του Υπουργού είτε του ερωτώντος  βουλευτή. «Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις 3.374, δηλαδή μηδενικό ποσοστό, 0,06%, ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα Υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, σημειώνοντας: «Έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα Βουλή, συνεπώς θα πάμε σε μια νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.»

Ο κ.Τασούλας παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Βουλής ευχαρίστησε τον κ.Γιώργο Μυλωνάκη Γενικό Γραμματέα της Βουλής, τον κ. Βασίλη Μπαγιώκο Ειδικό Γραμματέα της Βουλής και τον κ.Στέλιο Κουτνατζή Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου για την πολύτιμη συνεργασία τους ώστε να παραχθεί το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε.

Πέραν των αριθμητικών στοιχείων η Βουλή συμπεριέλαβε και μία ενδιαφέρουσα καινοτομία στον κανονισμό της το 2020 με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να προτείνει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ετήσιους ελέγχους με αντικείμενο αδυναμίες στα συστήματα δημόσιας διαχείρισης, καινοτομία που διευρύνει πρωτοποριακά και γόνιμα την έννοια και το περιεχόμενο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους της Βουλής και τους άμεσους συνεργάτες του, αναφέρθηκε στη συνέχιση του κοινωνικού, πολιτιστικού και του φιλανθρωπικού της έργου, με κορωνίδα τη χρηματοδότηση των  πενήντα θέσεων εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και πολλές άλλες πρωτοβουλίες.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να εισβάλω στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Είναι μια μέρα σημαντική, είναι η τελευταία μέρα νομοθετικής εργασίας της παρούσης Βουλής, η οποία κράτησε αισίως τέσσερα χρόνια παρά ελάχιστους μήνες.

Και θα μου επιτρέψετε, ως Πρόεδρος της απερχόμενης Εθνικής Αντιπροσωπείας να προβώ σε έναν μικρό ποσοτικό και ποιοτικό απολογισμό σύντομα, για να αντιληφθούμε όλοι απολογιστικά το μέγεθος της εργασίας που επιτελέστηκε, παρά το ότι ασφαλώς ούτε σε όλα ήμασταν σύμφωνοι ούτε οι αντιδράσεις ή οι διενέξεις αποφεύχθηκαν. Όμως, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας, το οποίο στεγάζεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε αυτή εδώ την ιστορική Αίθουσα.

Από τον Ιούλιο του 2019 λοιπόν έως και σήμερα, η παρούσα Βουλή, η παρούσα Εθνική Αντιπροσωπεία, ψήφισε τετρακόσιους είκοσι τρεις νόμους, κυριολεκτικά διακόσιους εβδομήντα νόμους και εκατόν πενήντα τρεις διεθνείς συμβάσεις. Αυτό ποσοτικά σημαίνει κυριολεκτικά μια αύξηση 50% περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την προηγούμενη τετραετία, η οποία είχε ψηφίσει διακόσια ογδόντα τέσσερα νομοθετήματα, εκατόν ογδόντα επτά νόμους και ενενήντα επτά διεθνείς συμβάσεις.

Βλέπουμε ότι οι διεθνείς συμβάσεις πλησιάζουν σιγά σιγά τον αριθμό των νομοθετημάτων που παράγει το εσωτερικό σύστημα. Κι αυτό βέβαια έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χώρα είναι στενά συνδεδεμένη με το διεθνές περιβάλλον, είναι μια χώρα – μέλος κι όχι μία χώρα η οποία είναι σε απομόνωση και συνεπώς οι διεθνείς της υποχρεώσεις εκπληρώνονται μέσω αυτής της νομοθετικής διαδικασίας.

Τα επείγοντα και κατεπείγοντα, τα οποία θυμίζω μας είχαν ενοχλήσει, ιδιαίτερα την Αντιπολίτευση, τους πρώτους δύο μήνες της παρούσης θητείας της Βουλής, περιορίστηκαν τελικά, όπως είχα προεξοφλήσει, σε πολύ μικρό αριθμό. Είχαμε δέκα επείγοντα και κατεπείγοντα. Συγκεκριμένα είχαμε τρία επείγοντα, επτά κατεπείγοντα έναντι σαράντα επτά επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων της προηγούμενης τετραετίας.

Οι τροπολογίες, για τις οποίες δεχόμεθα μεγάλη κριτική, μειώθηκαν ακριβώς κατά 50% μέσα στην παρούσα τετραετία. Είχαμε επτακόσιες δεκαεπτά τροπολογίες έναντι χιλίων τετρακοσίων είκοσι δύο. Και είμαι βέβαιος ότι η επόμενη Βουλή θα τις περιορίσει ακόμη περισσότερο. Είναι σημαντική η διαφορά. Δεν λέω ότι οι επτακόσιες δεκαεπτά είναι λίγες, αλλά επειδή τα πράγματα είναι συνήθως σε σύγκριση με κάτι άλλο, τολμώ να πω ότι αυτή η σύγκριση είναι συντριπτική.

Είχαμε μια συνταγματική αναθεώρηση, με συζητήσεις γόνιμες σε επιτροπές και στην Ολομέλεια. Έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα Βουλή, κύριε Λοβέρδο, συνεπώς θα πάμε σε μια νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019. Είχαμε δύο Προανακριτικές, δύο Εξεταστικές και στην παρούσα και στην προηγούμενη Βουλή. Η Θεσμών συνεδρίασε ενενήντα οχτώ φορές έναντι ενενήντα της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως για θέματα κριτικής και ασκήσεως κριτικής προς την Κυβέρνηση.

Έχουμε χίλιες τριακόσιες τέσσερις συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών έναντι εννιακοσίων ενενήντα έξι της προηγούμενης τετραετίας, μια αύξηση 31% κι αυτό εξυπακούεται γιατί είχαμε αύξηση των νομοθετημάτων. Συζητήθηκαν δύο χιλιάδες πεντακόσιες πενήντα τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των χιλίων εξακοσίων ογδόντα επτά επικαίρων ερωτήσεων της προηγούμενης τετραετίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τις κατατεθείσες, τις προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις, συζητήθηκε το 76%. Γιατί το 24% έως το 100% δεν συζητήθηκε; Γιατί αυτό προήλθε από μία συνεννόηση λόγω κωλύματος είτε του Υπουργού είτε του ερωτώντος. Άρα το 24% που δεν συζητήθηκε από τις προγραμματισμένες, δεν αρνήθηκε κανείς να το συζητήσει αυθαίρετα, αλλά κατόπιν συνεννόησης δεν έγινε. Το 76% λοιπόν των επικαίρων που συζητήθηκαν είναι εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη τετραετία συζητήθηκε το 51% των προγραμματισμένων επικαίρων ερωτήσεων. Αδικαιολόγητες απουσίες Υπουργού άνευ συνεννοήσεως -δηλαδή να μην συζητηθεί η επίκαιρη- είχαμε δύο. Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις τρεις χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα τέσσερις, δηλαδή μηδενικό ποσοστό, 0,06%, ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα Υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.

Όλη αυτή η ποσοτική βελτίωση οφείλεται σε όλες και σε όλους, οφείλεται στο Προεδρείο, στους Αντιπροέδρους, στον Ειδικό Γραμματέα κ. Μπαγιώκο, που τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Είναι, όπως λέμε, ο άνθρωπος, ο οποίος νυχθημερόν κοπιάζει και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις για να προχωρήσει το Κοινοβουλευτικό, το Νομοθετικό και το Ελεγκτικό Έργο της Βουλής.

Αυτοί οι αριθμοί όλοι σημαίνουν ότι αυτή η Βουλή ήταν η παραγωγικότερη της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Την πλησιάζει από πλευράς νομοθετικής παραγωγής η Βουλή του 2000 – 2004, που είχε τετρακόσια οχτώ νομοθετήματα. Τώρα έχουμε τετρακόσια είκοσι τρία. Την ξεπερνούν οι Βουλές της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από τετρακόσια μέχρι το 1981, αλλά ένας παράγων που οφείλεται αυτό, είναι ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της περιόδου της δικτατορίας κι αυτό δημιούργησε μία μεγαλύτερη νομοθετική παραγωγή.

Η Βουλή συνέχισε το κοινωνικό, το πολιτιστικό και το φιλανθρωπικό της έργο με κορωνίδα τις πενήντα θέσεις εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και άλλες πρωτοβουλίες.

Πρόσφατα ενισχύσαμε το Νοσοκομείο της Αεροπορίας και ενισχύσαμε και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσαν στη βάση της Ανδραβίδας. Βοηθήσαμε για πρώτη φορά τις Ένοπλες Δυνάμεις αποφασιστικά, με αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων. Και νομίζω πως όλος αυτός ο απολογισμός, επαναλαμβάνω, που συνεχίζει αυτή την ωραία παράδοση της Βουλής, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και στην επόμενη περίοδο.

Περάσαμε δύσκολη φάση από τις αρχές του 2020 μέχρι την κατασίγαση της πανδημίας. Σας θυμίζω ότι φτάσαμε τους πρώτους μήνες να συνεδριάζουμε με έξι συναδέλφους εδώ, όπου ο καθένας εκπροσωπούσε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ήμασταν όντως απροετοίμαστοι για την πανδημία, αλλά δεν ήμασταν απροσάρμοστοι. Προσαρμόσαμε τη Βουλή και δώσαμε κι ένα παράδειγμα προς την κοινωνία προφύλαξης, χωρίς να αποποιούμεθα τον ρόλο μας.

Ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις, όλους τους συναδέλφους, όλους τους Αντιπροέδρους, τους υπαλλήλους της Βουλής για τη συμπαράσταση σε αυτή την τεράστια και απροσδόκητη προσπάθεια που κάναμε, ιδίως το 2020, το 2021 και ένα μεγάλο μέρος του 2022 υπό συνθήκες που κάθε εκατό χρόνια συμβαίνουν.

Και να ευχηθώ στους συναδέλφους και τους παρόντες, αλλά και όσους υπηρέτησαν ευόρκως την παρούσα Βουλή, «σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι σαν που σας αξίζει που αξιωθήκατε μια τέτοια πόλη», να επανέλθετε με την ψήφο του λαού και στην επόμενη Βουλή υγιείς, παραγωγικοί και χρήσιμοι για τον ρόλο σας και για την αποστολή σας.

Με το καλό να τα ξαναπούμε και στην επόμενη και στη μεθεπόμενη Βουλή.

Να είστε καλά κι ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία σας.»

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *