Πρωτοβουλία Γ. Οικονόμου: Πιλοτική έρευνα για το Δημογραφικό στη Φθιώτιδα-οδηγός για όλη την Επικράτεια ως μέρος ενός μεγάλου project

Γράφτηκε από
Πρωτοβουλία Γ. Οικονόμου: Πιλοτική έρευνα για το Δημογραφικό στη Φθιώτιδα-οδηγός για όλη την Επικράτεια ως μέρος ενός μεγάλου project Photo2 2 950x633

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ Καθηγητή, Παναγιώτη Λιαργκόβα. Θέμα της συνάντησης, η οποία έγινε στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών που έχει λάβει ο Γιάννης Οικονόμου από το Σεπτέμβριο, αποτέλεσε το δημογραφικό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά τη Φθιώτιδα.

Όπως επισημάνθηκε και στη διάρκεια στη συνάντηση εργασίας, πλήθος ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μελέτες που επιβεβαιώθηκαν και από τη δημοσιοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων της πρόσφατης Απογραφής. Η Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 12,9% (η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ανάμεσα στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, η πέμπτη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας), παρότι ο Νομός βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, έχει ανεπτυγμένες βασικές υποδομές, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό την ανησυχία του ενδεχομένου η Φθιώτιδα να κινδυνεύει με ερημοποίηση τις επόμενες δεκαετίες, καθώς θα μειώνεται συνεχώς ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της περιοχής, στη συνάντηση εργασίας συμφωνήθηκε η διεξαγωγή μίας πιλοτικής έρευνας από το ΚΕΠΕ για τη Φθιώτιδα που θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου, φιλόδοξου project. Η έρευνα θα εξετάζει τα συγκεκριμένα αίτια της δυσμενούς δημογραφικής εξέλιξης της περιοχής και θα καταλήγει σε προτάσεις που θα βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις εξατομικευμένες ανάγκες του Νομού.

Για το σκοπούς της έρευνας το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Λαμιέων και του ΚΕΠΕ. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας δήλωσε:

«Στη Φθιώτιδα δεν αντιμετωπίζουμε απλά ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά μια δημογραφική κρίση. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται κατά 3,5%, ενώ η μείωση στη Φθιώτιδα είναι 12,94% καταγράφοντας την 5η χειρότερη επίδοση πανελλαδικά. Εντυπωσιακό είναι ότι η μείωση αυτή δεν οφείλεται τόσο στο φυσικό ισοζύγιο, αλλά στο γεγονός ότι η Φθιώτιδα δεν μπορεί συγκρατήσει και πολύ περισσότερο να προσελκύσει ανθρώπους.

Ο κίνδυνος οικονομικής αλλά και κοινωνικής καθίζησης για τον τόπο μας είναι απολύτως υπαρκτός. Για αυτό και επιβάλλεται να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά σίγουρα κάθε αδράνεια και καθυστέρηση θα έχει τρομακτικές συνέπειες. Χρειάζεται άμεσα επαναπροσδιορισμός της οργάνωσης τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας. Όπως έχω δεσμευτεί από το Σεπτέμβριο, έχω ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών σε σχέση με το Δημογραφικό.

Σε συνέχεια συζητήσέων μου με τον Πρόεδρο του Διοικητικού, Συμβουλίου και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ Καθηγητή, Παναγιώτη Λιαργκόβα επισκεφθήκαμε σήμερα μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον Δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, τους οποίους και ευχαριστώ για την ανταπόκριση τους, το ΚΕΠΕ. Συμφωνήσαμε το ΚΕΠΕ να προχωρήσει σε μια πιλοτική έρευνα για τη Φθιώτιδα που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η έρευνα αυτή θα εστιάσει τα συγκεκριμένα αίτια της δημογραφικής εξέλιξης του τόπου μας αλλά το κυριότερο θα καταλήγει σε προτάσεις. Η διαχείριση του Δημογραφικού δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικές ενέργειες και επιμέρους μετρολογία. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε και να χαρτογραφήσουμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και στη συνέχεια να δεσμευτούμε σε ένα συνολικό σχέδιο με ορίζοντα μια γενιά τουλάχιστον».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για το πρόσφατο ζήτημα της Απογραφής Πληθυσμού. Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά δεν αρκεί να είμαστε αναλυτές ενός ζητήματος, αλλά να παρεμβαίνουμε και να αποτελούμε μέρος της λύσης. Στη Στερεά Ελλάδα η απογραφή μας προβλημάτισε πολύ και αυτό είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα αποτυπώνεται στο Νομό της έδρας μας, στη Φθιώτιδα, όπου σήμερα με την πρωτοβουλία αυτή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου – την οποία πρωτοβουλία αγκαλιάσαμε με τον Δήμαρχο, Θύμιο Καραϊσκο-απευθυνθήκαμε στον πλέον αρμόδιο, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ Καθηγητή, Παναγιώτη Λιαργκόβα, Παναγιώτη Λιαργκόβα, ώστε με σοβαρό σχεδιασμό και ολιστική προσέγγιση να ασχοληθούμε με ζητήματα που θα αναλυθούν ως προς τις αιτίες και θα συνδεθούν ως προς τις λύσεις να οικοδομήσουμε εκείνο το σχέδιο που δεν θα έχει ορίζοντα μια γενιά τουλάχιστον. Με τις πρωτοβουλίες τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και σε κεντρικό επίπεδο-καθότι πρόκειται για πολυεπίπεδα ζητήματα-θα επιχειρήσουμε όχι μόνο να διακόψουμε αυτήν την αρνητική τάση, αλλά και να την αντιστρέψουμε».

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης:

«Είναι γνωστή η αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα μας και αυτό αποτυπώνεται και στα δεδομένα που έχουμε στο Νομό Φθιώτιδας και το Δήμο Λαμιέων. Στόχος όλων μας είναι να δούμε τα αίτια αυτής της δυσμενούς δημογραφικής εξέλιξης, αλλά και τις πρωτοβουλίες για να την αντιμετωπίσουμε.

Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του συντοπίτη μας Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ενώνει δυνάμεις και με τη συνδρομή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικού Διευθυντή του ΚΕΠΕ Καθηγητή, Παναγιώτη Λιαργκόβα, και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, να προχωρήσουμε μαζί στη σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας στην κατεύθυνση αυτή να δούμε τα αίτια, αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

Ο Δήμος Λαμιέων ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση με σκοπό να συμβάλλουμε όσο μπορούμε προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα γιατί το Δημογραφικό έχει να κάνει με τον τόπο μας, με το μέλλον των παιδιών μας».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ Καθηγητής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, υποστήριξε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, όσο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον Δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, για την ευαισθησία που δείχνουν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις επόμενες γενιές.

Το ΚΕΠΕ είναι εδώ και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του κ. Γιάννη Οικονόμου και σε συνεργασία με τον κ. Φάνη Σπανό και τον κ. Θύμιο Καραΐσκο, θα εκπονήσουμε μια μελέτη πιλοτικά για τη Φθιώτιδα για ένα θέμα που είναι ευρύτερο. Το ΚΕΠΕ θα συμμετέχει σε αυτήν την ευρύτερη προσέγγιση, θα ξεκινήσουμε όμως πιλοτικά από τη Φθιώτιδα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα συνεργαστώ με ανθρώπους που δείχνουν τέτοια ευαισθησία».

Πρωτοβουλία Γ. Οικονόμου: Πιλοτική έρευνα για το Δημογραφικό στη Φθιώτιδα-οδηγός για όλη την Επικράτεια ως μέρος ενός μεγάλου project Photo3 1 1024x683
Πρωτοβουλία Γ. Οικονόμου: Πιλοτική έρευνα για το Δημογραφικό στη Φθιώτιδα-οδηγός για όλη την Επικράτεια ως μέρος ενός μεγάλου project Photo4 1024x683
Πρωτοβουλία Γ. Οικονόμου: Πιλοτική έρευνα για το Δημογραφικό στη Φθιώτιδα-οδηγός για όλη την Επικράτεια ως μέρος ενός μεγάλου project Photo1 1024x683
Πρωτοβουλία Γ. Οικονόμου: Πιλοτική έρευνα για το Δημογραφικό στη Φθιώτιδα-οδηγός για όλη την Επικράτεια ως μέρος ενός μεγάλου project
Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *