Ομιλία Μπούγα για τη ρύθμιση συμμετοχής κόμματος στις εκλογές

Γράφτηκε από
Ομιλία Μπούγα για τη ρύθμιση συμμετοχής κόμματος στις εκλογές                08 02 23 950x523

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ και Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, στην εισήγησή του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές», ανέλυσε το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης από την Κυβέρνηση διάταξης που προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία αφορούν αποκλειστικά στην δράση κομμάτων και των εμφανών ή αφανών ηγετών τους.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Μπούγας, η σήμερα ισχύουσα νομοθεσία αφήνει τη δυνατότητα στα μέλη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής να πολιτευτούν νομότυπα διά μέσου «αχυρανθρώπων», παρότι βρίσκονται στη υλακή, καταδικασμένοι για σειρά δολοφονιών αλλά και για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Για πρώτη φορά, ενεργοποιείται πρακτικά ο μηχανισμός της «μαχόμενης δημοκρατίας» με την πρόβλεψη συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες συναρτώνται κατά τρόπο αντικειμενικό με εγκληματικές συμπεριφορές.

Καθίσταται έτσι εφικτή η δίκαιη στάθμιση μεταξύ της ελευθερίας, της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγματος) και του σεβασμού των προστατευόμενων εννόμων αγαθών. Οριοθετείται, συνεπώς, με σαφήνεια η ενεργοποίηση των σχετικών απαγορεύσεων, που πρέπει να είναι φειδωλή.

Κατέληξε καλώντας το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων να δώσουν δυναμική και ομόφωνη απάντηση, υπερψηφίζοντας την προτεινόμενη τροπολογία.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *