Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το οικονομικό έτος 2023

Γράφτηκε από
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το οικονομικό έτος 2023                                                                    2023 950x633

Παραδόθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεως της Ολομέλειας της Βουλής, στον Πρόεδρο του Σώματος κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, σε ψηφιακή μορφή, ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το οικονομικό έτος 2023, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανακοίνωσε ότι η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις, από τις 23 Νοεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου του 2022. Στη συνέχεια, η συζήτηση στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής, θα αρχίσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 17η Δεκεμβρίου, έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με την ψήφισή του.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, «με τον προϋπολογισμό του 2023 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη σύνταξη του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων, ο οποίος συντάχθηκε τον Απρίλιο του 1823 και αποτέλεσε τον προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας διευκρίνισε ότι μαζί με τον προϋπολογισμό του 2023 κατατέθηκε σε πάπυρο και η παρουσίαση της καταθέσεως, πριν 200 χρόνια, του πρώτου προϋπολογισμού του επαναστατημένου Έθνους. Για την ιστορικότητα αυτού του κειμένου ο κ. Τασούλας ανέγνωσε το κείμενο της παρουσίασης, όπως και τη διάταξη του τότε Συντάγματος της Επιδαύρου και του Άστρους, που επέβαλε τη σύνταξη του προϋπολογισμού, όταν τότε, όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, «στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρχε μόνο ο Υπουργός και ένας υπάλληλος».    

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού έκανε λόγο για μία «ευχάριστη έκπληξη που έρχεται από την ιστορία της πατρίδας μας», υπενθύμισε ότι  το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων εξέδωσε το 2018 σε βιβλίο τα σχόλια του Αδ.Κοραή επάνω στο Σύνταγμα της Επιδαύρου  όπου «την ακρίβεια και την ακεραιότητά των στοιχείων και την περιστολή των δαπανών ο Κοραής τη χαρακτηρίζει στοιχείο ελευθερίας για να δούμε όλοι πόσο μπροστά θεσμικά ήταν η χώρα την ώρα που πολεμούσε τον Οθωμανό δυνάστη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.  

Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα επανεκδώσει ένα εξαίρετο βιβλίο που είχε εκδοθεί το 1958, από τον καθηγητή της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, Παναγιώτη Δερτιλή, για τη συμβολή στην ιστορία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «τιμώντας τη σημαντική συμβολή  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην ορθή δημοσιονομική διαχείριση της ελληνικής πολιτείας».

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Οικονομία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares