Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έκανε αυτοψία στη λίμνη του Μόρνου

Γράφτηκε από
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έκανε αυτοψία στη λίμνη του Μόρνου  Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έκανε αυτοψία στη λίμνη του Μόρνου

Την Παρασκευή, 04/06/2021, η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας, και τα μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας), Γεώργιος Αρβανιτίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης) και Γεώργιος Μουλκιώτης (Βοιωτίας), μετά από απόφαση της Επιτροπής και πρόσκληση του Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Δ. Μπούγα, επισκέφθηκαν την περιοχή της λίμνης του Μόρνου με σκοπό να διαπιστώσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων των οικισμών πέριξ του ταμιευτήρα του Μόρνου και των εν γένει επιπτώσεων στην ανάπτυξη της περιοχής από τα έργα υδροδότησης του λεκανοπεδίου.

Τα μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν αρχικά την υφιστάμενη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στις Φυλακές Μαλανδρίνου, που όμως δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα το κράτος να σπαταλά περίπου 1.000.000,00 € κάθε χρόνο για την μεταφορά τους στην Μονάδα Επεξεργασίας της Άμφισσας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Λιδορικίου, που ουδέποτε αδειοδοτήθηκε αλλά και ουδέποτε λειτούργησε, και κατόπιν επισκέφθηκαν το Φράγμα της Λίμνης του Μόρνου, έτσι ώστε ιδίοις όμμασι να διαπιστώσουν και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα κατασκευής ενός ολοκληρωμένου έργου συλλογής επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των Φυλακών Μαλανδρίνου, του Λιδορικίου αλλά και των παραλίμνιων οικισμών, των μικρών μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν οι εκβολές του ποταμού Μόρνου, προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρή επίπτωση των τεχνικών έργων στην διάβρωση των ακτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, ήταν παρόντες και παρείχαν πληροφορίες, τόσο για την ανάγκη κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού, όσο και για τεχνικής φύσεως ζητήματα, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δωρίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ο Αντιδημάρχος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Πολίτης και ο Προέδρος της Τ.Κ. Λιδωρικίου, κ. Νικολάος Πέτρου.

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Δωρίδος στο Λιδορίκι, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωαννης Μπούγας επεσήμανε ότι η δημιουργία της Λίμνης και των συνδεδεμένων με αυτή έργων προκάλεσε διαχρονικά ανυπέρβλητα περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα, διότι μια περιοχή, η οποία ήταν πολύ δραστήρια οικονομικά, λόγω της κατασκευής αυτού του έργου υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη. Η λύση που έχει επιλεγεί για τη διαχείριση των λυμάτων όλης της παραλίμνιας περιοχής Μόρνου αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και διά παντός το πρόβλημα που υφίσταται σήμερα με την ρύπανση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων, όχι μόνο για τους Οικισμούς αλλά και για τις φυλακές Μαλανδρίνου, οι οποίες έχουν προβλήματα με την αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειές του για την επανένταξη ενός εγκαταλειμμένου ουσιαστικά έργου, στο γεγονός ότι το εν λόγω έργο αναφέρεται ονομαστικά για χρηματοδότηση στον άξονα 1.4 «Αειφόρος χρήση Πόρων, ανθεκτικότητα στην Kλιματική Aλλαγή και διατήρηση της Βιοποικιλότητας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0», ειδικότερα στην επένδυση «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων», και επιπλέον ότι έχει ήδη σχηματισθεί ο φάκελος για την έκδοση υπουργικής απόφασης προς χαρακτηρισμό του έργου ως εθνικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, εκτός των δικτύων συλλογής εντός των οικισμών και των δικτύων μεταφοράς των λυμάτων, πρόκειται να κατασκευασθεί και λειτουργήσει, σε περιοχή μακριά από όλους τους οικισμούς (στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βραΐλα), μία σύγχρονη κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας, σε α’ φάση 4.500 ισοδύναμων κατοίκων, που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς και τις φυλακές Μαλανδρίνου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κα Διονυσία Αυγερινοπούλου ανέφερε τα εξής: «Το υπόψη έργο, προϋπολογισμού περίπου 17.000.000,00 €, έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, ώστε να χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό, και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ετοιμάσει Απόφαση, που το χαρακτηρίζει ακριβώς έργο Εθνικού Επιπέδου και το εντάσσει στον προγραμματικό σχεδιασμό του για χρηματοδότηση είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από Εθνικούς Πόρους. Επίσης, στα πλαίσια των διαδικασιών δημοπράτησης των απαιτούμενων έργων, θα γίνει έλεγχος και συμπλήρωση των υφιστάμενων μελετών και εκσυγχρονισμός τους, όπου απαιτείται, ώστε να προκύψει έργο λειτουργικό και παραγωγικό με χρήση του νερού της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Βιολογικού για άρδευση των περιοχών κατάντη του Φράγματος.»

Την ανάγκη κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού τόνισαν επίσης και οι λοιποί Βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον · Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *