«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες

Γράφτηκε από

Η Ελληνική Αστυνομία, με επίσημες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, γιόρτασε χθες, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, την «Ημέρα της Αστυνομίας» και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα στον χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προς τιμήν του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Ακολούθως έλαβε χώρα δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, συνεπικουρούμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη που εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη – Αστυνόμο Β΄ π. Αλέξιο Κουρτέση και Ιερείς.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:

«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios004
«Η 20η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα γιορτής, είναι η Ημέρα της Αστυνομίας και τιμούμε τις γυναίκες και τους άντρες αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς, συνοριακούς φύλακες και πολιτικούς υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας για τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν καθημερινά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους…

… Η σημερινή Ημέρα είναι μια ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία: η Ελληνική Αστυνομία, με επιχειρησιακή ετοιμότητα και με ορθό σχεδιασμό είναι παρούσα σε όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής, πιο οργανωμένη και πιο αποτελεσματική από ποτέ…

… Οι αστυνομικοί μας καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν και ξεπερνούν με το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος και με τη θέληση της προσφοράς προς την κοινωνία κάθε έννοια φόβου ή κούρασης, θέτοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο…

… Ειδικά, αυτή την Ημέρα δεν ξεχνάμε τους αστυνομικούς που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας και θυσίασαν τη ζωή τους, μετουσιώνοντας σε πράξη τον όρκο για πίστη στην πατρίδα και στα ιδανικά της δημοκρατίας.

Δεν ξεχνάμε τους απόστρατους αστυνομικούς που άφησαν σπουδαίο έργο ως παρακαταθήκη και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι πάνω στο οποίο στηρίζεται κάθε μελλοντική εξέλιξη και αναβάθμιση της Αστυνομίας.

Με αυτή τη σκέψη ως οδηγό και ως φάρο, με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και με δεδομένο ότι από την πλευρά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας θα εξαντλείται κάθε προσπάθεια συνδρομής και στήριξης, σας καλώ όλους, σε ένα κλίμα σύμπνοιας, ομοψυχίας και συνεργασίας, να συνεχίσετε να επιτελείτε το καθήκον σας…

…Χρόνια πολλά !»

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό:

«Σήμερα είναι η εορτή του Αγίου Αρτεμίου, ενός άρχοντα, διοικητή, αριστοκρατικής καταγωγής που υπέμεινε τα πάνδεινα από μαρτύρια που τον υπέβαλε ο αποστάτης ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ιουλιανός. Υπέμεινε τα μαρτύρια και τελικά τον αποκεφαλισμό, αφού τα τραύματα του «έγιαναν» με θεϊκή παρέμβαση, αφοσιωμένος στην πίστη του στον Χριστό και την ηθική των πραγμάτων του Χριστιανισμού. Ενός νέου ουμανισμού, πρωτόγνωρου για τις έως τότε εποχές.

Ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος αποτελεί τον προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλων υμών που με τον όρκο και την στολή, ακόμη και με το όπλο της νόμιμης αντίστασης στο έγκλημα και την αυθαιρεσία καλείστε στην καθημερινότητα να προασπίσετε ως χρέος και με αφοσίωση τον νόμο και την τάξη.

Πέραν από μικροπρέπειες, προσωπικά συμφέροντα, φόβο, ανασφάλειες και δισταγμούς. Αφού η αποστολή της Αστυνομίας ήταν και είναι στην καθημερινότητα και για το συλλογικό καλό, να εφαρμόζει το έννομο δίκαιο στην πράξη και να θωρακίζει την τάξη του πολιτισμού μας, απέναντι στην κάθε εκτροπή προς την βαρβαρότητα.

Γνωρίζω, αφού άλλωστε είμαι ένας από εσάς, προερχόμενος από την Ελληνική Χωροφυλακή και φθάνοντας Αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι κάθε τέτοια ημέρα εκτός από ευχές, ακούτε και διακηρύξεις. Σήμερα όμως με αφορμή την παρουσία μου εδώ, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και το Υπουργείο, την Πολιτεία και την κυβέρνηση δηλαδή, θέλω να υπογραμμίσω κάτι που νομίζω ότι πρέπει να λάβετε προσωπικά ο καθένας σας υπόψη, ασχέτως βαθμού και ανάληψης καθηκόντων. Να αποτελέσει αξίωμα αυτοκαθορισμού σας. Ως αστυνομικών. Ως ανθρώπων που φορούν στολή. Ως υπεύθυνων πολιτών σε αποστολή.

Η Αστυνομία ως Σώμα αποτελεί τον εγγυητή της έννομης τάξης, της ασφάλειας για τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών, της συνταγματικής τάξης στην καθημερινότητα τους. Δεν χωρούν σε αυτό το καθήκον, εκπτώσεις. Διαφθορά, αυταρχισμός, εκτροπή. Η Αστυνομία ενός κράτους, μιας συντεταγμένης πολιτείας όπως η Ελληνική, στην καρδιά της Δύσης και της Δημοκρατικής λειτουργίας των Εθνών, δεν είναι απλά ο καθρέπτης της. Είναι η συνισταμένη διαφορετικών ατομικών συμφερόντων, στην πράξη. Στην εκτέλεση του συντεταγμένου νόμου και της ομολογημένης συνταγματικά και ηθικά τάξης, που οδηγεί τις κοινωνίες έξω από τον κύκλο της αυθαιρεσίας της βίας και του δικαίου του ισχυρού ή της ατομικής αυτοάμυνας.

Η Αστυνομία, η στολή και το εθνόσημο, είναι η κατάκτηση αιώνων αγώνων Ελλήνων αρχικά για την συγκρότηση και στη συνέχεια για την εξέλιξη, αναβάθμιση και εμπέδωση του αυτόνομου, αυτοδιοίκητου Ελληνικού κράτους.

Κάποιοι από εσάς συμμετέχετε και πρωταγωνιστείτε στις έρευνες και τις συλλήψεις όλων αυτών που εγκληματούν σε βάρος ανήλικων και απροστάτευτων ατόμων. Υποθέσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν σοκάρει όλους τους Έλληνες. Είμαι βέβαιος και εσάς, που σπεύσατε στα σπίτια σας να αγκαλιάσετε τα παιδιά σας σφιχτά, όπως έκανα κι εγώ με τον εγγονό μου.

Όμως η διαφορά του Αστυνομικού από τους άλλους πολίτες που ζουν και εργάζονται στην καθημερινότητα είναι αυτή ακριβώς. Δεν δικαιούται να είναι παρατηρητής. Δεν δικαιούται να μένει σε απραξία. Είναι η δουλειά του να προλαμβάνει το έγκλημα και πολύ περισσότερο να το εξιχνιάζει, να το στοιχειοθετεί και να παραπέμπει τους εγκληματίες στην Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την έννομη τάξη μας. Ο Αστυνομικός σε όποια υπηρεσία και αν έχει αρμοδιότητες και καθήκοντα στην καθημερινότητα του έχει μια και μόνη απασχόληση και αποστολή. Να προλάβει το κακό και αν αυτό συμβεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ευταξίας και ηρεμίας στους πολίτες ότι το έγκλημα όσο φρικτό και να είναι δεν θα νικήσει τον Νόμο και την Δικαιοσύνη. Το βλέπετε όλοι.

Στους σύγχρονους καιρούς οι απειλές για τον άνθρωπο, για την συλλογική ασφάλεια, για την σταθερότητα και την ισχύ της Δημοκρατίας, αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται. Η Αστυνομία από την άλλη πλευρά απέναντι στις μόνιμες απειλές, αναδιοργανώνεται και εξοπλίζεται για την αντιμετώπιση και των νέων απειλών. Γίνεται πιο επαγγελματική, πιο σύγχρονη, πιο επιστημονική, πιο έγκαιρη και λιγότερο γραφειοκρατική.

Η Αστυνομία ταυτόχρονα επανέρχεται δυναμικά σε ρόλους και αποστολές υψηλής εθνικής ευθύνης, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας, όπως η προστασία των συνόρων από την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών που επιχειρεί, ειδικά από το 2020 και μετά, η Τουρκία. Είναι μια ακόμη μορφή υβριδικού πολέμου μαζί με τις κυβερνοεπιθέσεις που απειλούν τις ζωτικές υποδομές και κεντρικά δίκτυα της Πατρίδας μας.

Το έγκλημα εξελίσσεται. Η Αστυνομία επίσης. Η σύγκρουση αυτή, δημιουργεί ένα πρώτιστης σημασίας ισοζύγιο για το κράτος και πολίτες. Όσο πιο γρήγορα αναβαθμίζεται και ωριμάζει στις δράσεις της η Αστυνομία τόσο πιο ασφαλής και λειτουργική γίνεται για το κράτος και τους πολίτες του. Η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών δεν αλλάζει μόνον τον κόσμο. Αλλά και την Ελλάδα και την ζωή των πολιτών. Νέες ανάγκες και νέες προτεραιότητες προκύπτουν.

Από πλευράς Πολιτείας και κυβέρνησης γίνεται κάθε προσπάθεια να αντιμετωπισθούν ελλείμματα σε μέσα, εκπαίδευση, προσωπικό και μισθούς, στο πλαίσιο πάντα των προϋπολογισμών που δοκιμάζονται ταυτόχρονα από διαδοχικές απρόβλεπτες διεθνείς κρίσεις. Όμως η Αστυνομία προχωρά, αναβαθμίζεται τεχνικά και μορφωτικά. Ουσιαστικά το δόγμα που κυριαρχεί και ζητείται να υπηρετήσετε είναι «περισσότερο πρόληψη, λιγότερη καταστολή».

Άλλωστε και η φύση των εγκλημάτων που προκύπτουν είναι πιο σύνθετη, απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και σε κάθε περίπτωση αντανακλαστικά, ευελιξία, στοχοπροσήλωση, υπευθυνότητα. Χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα Αστυνομικό, που εμπιστεύεται η Ελληνική κοινωνία και αποστολή από πλευράς σας είναι σε κάθε υπόθεση που επιλαμβάνεσθε, να επιβεβαιώνετε αυτήν την εμπιστοσύνη. Με συγκρότηση, ευγένεια, αποφασιστικότητα.

Χθες ήταν μια σημαντική ημέρα με την παρουσία του Πρωθυπουργού. Τα όσα είπε και εγγυήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνέχεια, αποτελούν την αντίληψη και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την πλευρά της Πολιτείας για τον Έλληνα Αστυνομικό. Από την πλευρά μου θέλω να πω μόνον ότι το Σώμα θα επιτύχει τους στόχους του, απέναντι στο έγκλημα και την εκτροπή με συνεχή αυτοβελτίωση, αναβάθμιση και οργανωτικό εκσυγχρονισμό. Πέραν αυτών όμως, το αποτέλεσμα θα καθορισθεί από την καθημερινή δουλειά και την αντίληψη περί αποστολής που διακρίνει καθέναν από εσάς.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά, καλή επιτυχία στο έργο σας, υγεία και ειρήνη σε εσάς και τις οικογένειες σας.

Ο Άγιος Αρτέμιος βοήθεια μας».

Στη συνέχεια, ανεγνώσθη χαιρετισμός του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Ελληνικής Λύσης”, Βασίλειος Γραμμένος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου, Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, Αντιπρόεδροι της Βουλής, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων.

Επιπλέον, παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και Επιτελάρχης Γ.Ε.ΕΘ.Α., Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σταμάτιος Πουλής, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Γκανέ Μαρία, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στελέχη αυτών, Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών στη χώρα μας, καθώς και Αστυνομικοί Σύνδεσμοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι δικαστικών Αρχών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδρυμάτων, Οργανώσεων και Φορέων.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων, Διευθυντές των Αυτοτελών Διευθύνσεων του Αρχηγείου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες του Αρχηγείου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων, Ενώσεων Αποστράτων και Ομίλων Φίλων Αστυνομίας.

Ακολούθως, παρατέθηκε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου οι προσκεκλημένοι και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον Εκθεσιακό Χώρο Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων – Τεκμηρίων Ελληνικής Αστυνομίας, να δουν από κοντά Έκθεση φωτογραφικού υλικού καθώς και αστυνομικά οχήματα και μοτοσικλέτες, διαφόρων τύπων, ιστορικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι, το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την τράπεζα αίματος του Σώματος.

Τέλος, χθες, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών -στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας- Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρτεμίου και της Ιεράς Εικόνας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου συγχοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη – Αστυνόμου Β΄ π. Αλέξιου Κουρτέση και Ιερέων.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, αξιωματικοί και στελέχη του Σώματος.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία.

«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios002 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios003 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios005 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios006 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios007 819x1024
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios008 1 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios009 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios010 1024x819
«Ημέρα της Αστυνομίας» χθες 20102022agiosartemios011 819x1024
Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *