TARGET MODEL βαλκανικού τύπου και μονοπωλιακή χειραγώγηση της αγοράς

Γράφτηκε από
TARGET MODEL βαλκανικού τύπου και μονοπωλιακή χειραγώγηση της αγοράς  TARGET MODEL βαλκανικού τύπου και μονοπωλιακή χειραγώγηση της αγοράς lampes 950x408

Διαβάζοντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον κύκλο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καταλήγω ότι το ζητούμενο κάθε φορά είναι να υπάρχει αντιστοίχιση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας με την προσφορά. Η δε ανταπόκριση στη ζήτηση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όταν το σύστημα δέχεται την αστάθεια των ΑΠΕ, που τη μια μέρα τις βλέπεις στο 40% της παραγόμενης ενέργειας και την άλλη στο 5%. Ή, στις 7 το πρωί έχεις 30% και στις 7 το απόγευμα 3%. Τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, η αστάθεια των ΑΠΕ προκαλεί ανασφάλειες. Υποχρεώνεται το σύστημα να μειώσει ή να αυξήσει το ρυθμό μονάδων σταθερής παραγωγής ή να εισάγει ρεύμα από άλλες χώρες.

Αυτό τι σημαίνει; Κάποιες μονάδες πρέπει να βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας, άρα χαμηλής λειτουργίας θα λέγαμε, ή άλλες να παράγουν ρεύμα χωρίς να μπορούν να το διαθέσουν, που σημαίνει ότι πληρώνουν για να εξαχθεί(!) πιθανόν ή να πάει πού;… χωρίς να εισπράττουν. 

Η λογική λέει ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί από την πλευρά της προσφοράς, γιατί κάποιες μονάδες παραγωγής μπορεί να χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην πλήρη ισχύ τους, ορισμένες μπορεί να είναι πολύ ακριβές στη λειτουργία τους κλπ κλπ. 

Αυτό πώς μπορεί να διευθετηθεί; Με μονάδες σταθερής παραγωγής ή αποθήκευση! Γιατί, για τη ζήτηση μπορούμε να πούμε ότι γίνεται πρόβλεψη και ξέρουμε περίπου τι πρέπει να παραχθεί. Σήμερα όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν ξέρουμε τι μπορεί να παραχθεί. Κι όχι μόνο αυτό. Πάντα η δυνατότητα προσφοράς πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση μη συμβεί κανένα απρόοπτο black out.

Τώρα ας έρθουμε σε κάποιες λεπτομέρειες, που συνθέτουν τον κύκλο. Γράφει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης στο capital.gr [https://www.capital.gr/me-apopsi/3612227/mporei-na-antimetopisthei-i-ekrixi-timon-tis-ilektrikis-energeias]: 

«Παράλληλα πρέπει να αναθεωρηθεί το μοντέλο της χρηματιστηριακής αγοράς της ενέργειας. Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το μοντέλο της “Οριακής Τιμής Συστήματος” (ΟΤΣ). Αυτό σημαίνει ότι η τιμή στην οποία γίνονται οι συναλλαγές κάθε μέρα, είναι αυτή της ακριβότερης μονάδας που μπαίνει στο σύστημα. Μπορεί το μοντέλο αυτό να έχει κάποια λογική σε περιόδους κανονικότητας, σήμερα όμως βαρύνει υπέρμετρα το συνολικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση διορθώνει σε ένα βαθμό το πρόβλημα, ανακυκλώνοντας το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ προς τους καταναλωτές. Έτσι χρηματοδοτήθηκαν τα μέχρι σήμερα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. (Το πλεόνασμα δημιουργείται λόγω της διαφοράς της υψηλής τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς από τις σταθερές τιμές – “ταρίφες” των ΑΠΕ). Διαδραματίζει όμως έτσι η πολιτεία ένα αναδιανεμητικό ρόλο ο οποίος δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικός. Το μοντέλο της ΟΤΣ μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μοντέλο μέσου κόστους τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κρίση. Η Ισπανία ήδη έχει εφαρμόσει αντίστοιχη πολιτική». 

«Τέλος», λέει ο κ Βολουδάκης, «οι κανονισμοί του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να επιβάλλουν ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να τροποποιηθούν οι διατάξεις που επιτρέπουν συμπράξεις των μεγάλων παικτών για χειραγώγηση της αγοράς, και οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν για ενδεχόμενες τέτοιες παραβάσεις στην πράξη. Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθεί ότι και στην Ελλάδα, όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια τα οποία θα δεσμεύουν τους παραγωγούς σε σταθερές τιμές»  κλπ κλπ

Αναφέρεται ο κ Βολουδάκης στο λογαριασμό των ΑΠΕ. Και τι είναι ο λογαριασμός των ΑΠΕ; Είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προσδιορίζεται και προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων για να πληρώνονται οι παραγωγοί από ΑΠΕ. Από την άλλη διαβάζουμε ότι η λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ επιδοτεί τους λογαριασμούς του ρεύματος, γιατί μειώνει την μέση τιμή του ρεύματος στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. [https://energypress.gr/news/eletaen-diplo-oikonomiko-ofelos-apo-ta-aiolika-parka-meionoyn-ti-synoliki-timi-tis-energeias]

Διαβάζουμε αυτό που αναφέρει και ο κ Βολουδάκης, ότι «χρησιμοποιείται στην χρηματιστηριακή αγορά της ενέργειας το μοντέλο της “Οριακής Τιμής Συστήματος” (ΟΤΣ). Αυτό σημαίνει ότι η τιμή στην οποία γίνονται οι συναλλαγές κάθε μέρα, είναι αυτή της ακριβότερης μονάδας που μπαίνει στο σύστημα». Πώς τότε οι φθηνές ΑΠΕ μειώνουν την τιμή του ρεύματος, αφού και αυτές απολαμβάνουν την μεγαλύτερη τιμή που απολαμβάνει ο ακριβότερος παραγωγός;.

Με τον κίνδυνο να «σκάσουν» κανόνια στην ενέργεια, εξελίσσεται ένα καθεστώς χρεών παρόχων προς τον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και τους δήμους. «Το πρόβλημα αυτό μπορεί να γιγαντώθηκε ελέω ενεργειακής κρίσης, αλλά ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την έναρξη του target model, τον Νοέμβριο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους, το οποίο σε συνδυασμό με την ενίσχυση των φορτίων, δημιούργησε πιέσεις ρευστότητας σε εταιρίες προμήθειας…» [https://news.b2green.gr/15804]

Διαβάζουμε επίσης «προς τα τέλη του έτους μετατίθεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης και από μονάδες ΑΠΕ, καθώς θα «συγχρονισθεί» με την ανάληψη πλήρους ευθύνης εξισορρόπησης από τις ΑΠΕ που είναι υπεύθυνες για τις αποκλίσεις που προκαλούν, δηλαδή τα έργα με συμβάσεις FiP.» [https://energypress.gr/news/paei-piso-i-symmetohi-toy-demand-response-stin-agora-exisorropisis-agkathia-kai-gia-tin-entaxi?fbclid=IwAR0ac6z_E2X-3YddicQo30L_CLKjMTSPwmZu_13_3zQ_KtZLgYMlz8toJW4]

Διαβάστε αυτό το άρθρο και αν καταλάβετε πολλά πράγματα, πείτε μου κι εμένα. Τα έχουν κάνει όλα λαβύρινθο και χάνεσαι μέσα στα αρκτικόλεξα, τα ταμεία και τις άγνωστες λέξεις Τελικά όσο διαβάζει κανείς, τόσο οδηγείται σε σύγχυση και μεγαλύτερη άγνοια. Όμως η χώρα μας έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, οι καταναλωτές είναι σε αδιέξοδα, οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ανεβαίνουν διαρκώς και σε κάθε περίπτωση ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!

Λαμία, Φεβρουάριος 2022

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/
Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Ενέργεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *