Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 35.500 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

Γράφτηκε από
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 35.500 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 35.500 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους woman enjoying eiffel tower in paris 2023 11 27 05 12 45 utc 950x634

Από φέτος το καλοκαίρι χιλιάδες νέοι θα ταξιδέψουν και πάλι σε όλη την Ευρώπη με τρένο δωρεάν χάρη στην τελευταία πρόσκληση του προγράμματος DiscoverEU. Σήμερα, στις 12: 00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας, η Επιτροπή εγκαινίασε τον τελευταίο γύρο αιτήσεων DiscoverEU. Θα λήξει την Τρίτη 30 Απριλίου στις 12: 00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Συνολικά, διατίθενται 35,500 ταξιδιωτικές κάρτες. Για να μιλήσουν, οι νέοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1 Ιουλίου 2005 και 30 Ιουνίου 2006 μπορούν να κάνουν ένα κουίζ με πέντε ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ και μία επιπλέον ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα λάβουν δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για διάστημα έως 30 ημερών από τις 1 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε αιτούντες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus +, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Βόρειας Μακεδονίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας και της Τουρκίας. Οι κάτοχοι εισιτηρίων μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους διαδρομές ή να εμπνευστούν από τα υφιστάμενα δρομολόγια. Για παράδειγμα, μπορούν να ανακαλύψουν μια διαδρομή που ξεκίνησε πέρυσι, η οποία επικεντρώνεται σε πόλεις και τόπους που καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση «όμορφη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς» σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την πολιτιστική διαδρομή DiscoverEU, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η οποία συνδυάζει διάφορους πολιτιστικούς προορισμούς, όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, η λεπτή τέχνη, το θέατρο, η μόδα και ο σχεδιασμός. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τους χώρους με σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ή τις τοποθεσίες του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης, οι οποίες είναι πόλεις που έχουν υπερβεί και πέραν αυτών για να καταστούν πιο προσβάσιμες σε όλους.

Το DiscoverEU δεν είναι απλώς εισιτήριο. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης εκπτωτική κάρτα με πάνω από 40,000 δυνατότητες έκπτωσης για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον πολιτισμό, τη στέγαση, τη σίτιση, τον αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες σε επιλέξιμες χώρες. Επιπλέον, οι εθνικοί οργανισμοί του Erasmus + διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις πριν από την αναχώρηση και οι εθνικοί οργανισμοί σε όλες τις χώρες του Erasmus + προετοιμάζουν προγράμματα μάθησης του DiscoverEU, τα οποία διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.

Η κοινωνική ένταξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος Erasmus +, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες με αναπηρία ή με προβλήματα υγείας να λαμβάνουν στήριξη κατά τα ταξίδια τους. Από τον Οκτώβριο του 2022, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus + εφαρμόζουν τη δράση ένταξης DiscoverEU, επιτρέποντας σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης. Η δράση αυτή παρέχει πρόσθετη στήριξη στους συμμετέχοντες, όπως πρόσθετη χρηματοδότηση και δυνατότητα μετακίνησης με συνοδούς. Από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων τον Οκτώβριο του 2022, έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 250 έργα από τους εθνικούς οργανισμούς του Erasmus +, ενώ κατά το τρέχον έτος πραγματοποιούνται δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη δράση ένταξης.

Ενώ το DiscoverEU ενθαρρύνει τις βιώσιμες σιδηροδρομικές μετακινήσεις, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για νέους από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες κομητείες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Ιστορικό

Η Επιτροπή δρομολόγησε το DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018 μετά από προπαρασκευαστική ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενσωματώνεται στο πρόγραμμα Erasmus + για την περίοδο 2021-2027.

Από το 2018, περισσότεροι από 1 εκατομμύρια υποψήφιοι έχουν υποβάλει αίτηση για 284,000 διαθέσιμες ταξιδιωτικές κάρτες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα μετά το ταξίδι, το 72 % των υποψηφίων δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά εκτός της χώρας διαμονής τους με τρένο. Για πολλούς, ήταν επίσης η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή ενήλικες συνοδούς, και η πλειονότητα έδειξε αυξημένη αίσθηση ανεξαρτησίας. Πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ταξιδιωτική τους κάρτα χωρίς το DiscoverEU.

Η εμπειρία του DiscoverEU βοήθησε τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα άλλους πολιτισμούς, καθώς και την ευρωπαϊκή ιστορία, και βελτίωσε τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες. Τα άτομα που συμμετέχουν καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU για να προωθήσουν την πρωτοβουλία. Ηομάδα #DiscoverEU Official έχει περισσότερα από 96,000 μέλη, όπου οι νέοι ταξιδιώτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους για να ανταλλάξουν εμπειρίες και συμβουλές.

Για να υποβάλουν αίτηση, τα επιλέξιμα άτομα πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών με ερωτήσεις γενικών γνώσεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται στη νεολαία. Η Επιτροπή θα κατατάξει τους υποψηφίους με βάση τις απαντήσεις τους. Η Επιτροπή θα προσφέρει ταξιδιωτικές κάρτες στους αιτούντες μετά την κατάταξή τους έως το όριο των διαθέσιμων εισιτηρίων.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Τουρισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *