Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση για Αστρονομία και Αστροναυτική στην Υπάτη

Γράφτηκε από
Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση για Αστρονομία και Αστροναυτική στην Υπάτη                                                                                                                                 950x625

Στο «μαγικό» κόσμο του διαστήματος, του σύμπαντος, των ουράνιων σωμάτων, ταξίδεψαν έστω και νοερά οι παρευρισκόμενοι στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, σε ένα «εικονικό ταξίδι» έξω από την ατμόσφαιρα της γης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του διεθνούς φήμης καθηγητή του Διαστήματος Δρ. Ξενοφώντα Μουσά, με θέμα«Αστρονομία και Αστροναυτική: Σύγχρονες Προκλήσεις για την Έρευνα, την Τεχνολογία, την Εκπαίδευση». Μια όμορφη και ξεχωριστή «εμπειρία» που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Φθιώτιδας και με τη συμμετοχή του Ερευνητικού Εργαστηρίου HERON LAB του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας.

Μια εκδήλωση με την επιστημονική αλλά και εκλαϊκευμένη σε αρκετές περιπτώσεις προσέγγιση του καθηγητή του Διαστήματος Δρ. Ξενοφώντα Μουσά αλλά και των λοιπών ομιλητών για την απεραντοσύνη του διαστήματος, τα «φαινόμενα» που παρατηρούνται επί δεκαετίες με σκοπό την ανάδειξη της αξίας και της σημασίας της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής στην προώθηση της επιστημονικής Γνώσης αλλά και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη εφαρμογών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων παρέστησαν ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος  και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Ξεφλούδας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«….Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να παρευρίσκομαι εδώ, στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο της Υπάτης μας και σε μία άκρως σημαντική εκδήλωση, με θέμα την Αστρονομία και την Αστροναυτική.

Είναι δε εξαιρετικά τιμητικό, να συμμετέχει ο Δήμος μας, ο Δήμος Λαμιέων, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Φθιώτιδας, και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (Σ.Ε.Α.Φ.) και του Ερευνητικού Εργαστηρίου «HERON LAB» του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μία επιστημονική βραδιά, στην οποία αξιόλογοι ομιλητές, όπως ο διεθνούς φήμης καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος κ. Ξενοφών Μουσάς, ο Δρ.  Κωνσταντίνος Λούβαρης, ο Δρ Γεώργιος Βελντές και ο κ. κ. Σμάνης Θεοφάνης, θα μας ταξιδέψουν με τις εισηγήσεις τους σε χώρους όπου μόνο νοερά μπορούμε να φτάσουμε, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί η συμβολή της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής στην προώθηση της Επιστημονικής Γνώσης αλλά και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών πρακτικών.

Είναι γνωστό ότι η έρευνα  των φυσικών επιστημών, συνεχώς παρουσιάζει νέα ευρήματα και νέες ανακαλύψεις, που καθημερινά εκπλήσσουν τον άνθρωπο.

Ειδικότερα, η Αστροφυσική, με την ενασχόλησή  της με τις φυσικές ιδιότητες των αστρονομικών αντικειμένων και την παρατήρηση του έναστρου ουρανού και των αμέτρητων Γαλαξιών, προσπαθεί ν’ αποκαλύψει τα κλειδιά των μυστηρίων που περιβάλλουν το Σύμπαν. Είναι δε μοναδικό ότι ο αστροφυσικός-αστρονόμος έρχεται σε επαφή με τη θαυμαστή τάξη και ασύλληπτη αρμονία του διαστήματος.

Έχοντας τις σκέψεις αυτές, είμαι βέβαιος πως η αποψινή εκδήλωση θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στον Δήμο μας.

Κ. Μουσά, σας καλωσορίζω στον τόπο μας και ευελπιστώ, η σημερινή βραδιά να είναι η απαρχή για μία σειρά ερευνητικών και επιστημονικών συναντήσεων στην Υπάτη και τη Λαμία μας…».

Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση για Αστρονομία και Αστροναυτική στην Υπάτη
Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση για Αστρονομία και Αστροναυτική στην Υπάτη
Ετικέτες άρθρου:
· ·
Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *