Οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας πήγαν στον υπουργό για ζητήματα του κλάδου τους

Γράφτηκε από
Οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας πήγαν στον υπουργό για ζητήματα του κλάδου τους                                    950x455

Η κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή πατάτας αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά -την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στην Αθήνα-, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθη Αναστασόπουλο.

Η συνάντηση στο γραφείο του υπουργού ήταν προγραμματισμένη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος είχε πρόσφατα συναντηθεί για το ίδιο θέμα με τον Α.Σ. Μεσσήνης στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Οι πατατοπαραγωγοί, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, έθεσαν στον υπουργό το ζήτημα της αθρόας εισαγωγής πατάτας από ξένες χώρες καθώς και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, τονίζοντας ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα την φετινή χρονιά για την ντόπια ανοιξιάτικη πατάτα. Επισήμαναν επιπλέον ότι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι αμφιβόλου ποιότητας, λόγω μη χρήσης ορθών πρακτικών παραγωγής, ενώ υπογράμμισαν πως η πιθανότητα κέρδους των Ελλήνων παραγωγών υποβαθμίζεται σημαντικά.

Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εντείνει τους ελέγχους της αγοράς, μέσω μικτών κλιμακίων από στελέχη των ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ενώ θα αναλάβει η ίδια την αποστολή των ελεγχόμενων δειγμάτων που συλλέγονται κατά τους ελέγχους.

Επίσης ζητήθηκε από τον υπουργό να αναλάβει η πολιτεία να διεξάγει ελέγχους, κυρίως σε λιμένες, όπως και να ελεγχθεί η προέλευση των προϊόντων, μέσω ανάλογης ιχνηλάτησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αξιοποιώντας -όπως είπε- και υπάρχουσες καταγγελίες τις οποίες θα διερευνήσει σε βάθος.

Τέλος, πρότεινε δράσεις βελτίωσης του συστήματος ελέγχου της προέλευσης των προϊόντων και της διαδρομής που ακολουθείται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares