Επισκέψιμοι 3 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μαγνησία

Γράφτηκε από
Επισκέψιμοι 3 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μαγνησία                                                                                                        950x428

​Τους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους των ναυαγίων στην Κίκυνθο, στο Ακρωτήρι Γλάρος και στο Ακρωτήριο Τηλέγραφος στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, απέδωσε στο κοινό η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνθέτοντας μαζί με τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Αλοννήσου ένα μοναδικό υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο μοναδικής καταδυτικής εμπειρίας σε διεθνές επίπεδο.

Η απόδοση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην τοπική κοινωνία έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Αλμυρού Ευάγγελου Χατζηκυριάκου. Παρόντες στην τελετή ήταν και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Υφυπουργός Παιδείας Ζωή Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή απόδοσης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σημείωσε: «Όταν το 2019 αναλάβαμε τη διαχείριση και την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπονήσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Ένας από τους άξονες του σχεδίου αυτού ήταν όχι μόνο να προστατεύσουμε -αυτό αποτελεί εξάλλου το συνταγματικό καθήκον του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-, αλλά να αναδείξουμε και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι ο πολιτιστικός πλούτος κάθε περιοχής, ένα στοιχείο που όταν αναδειχθεί μας κάνει υπερήφανους, και συγχρόνως, προσδίδει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική σε μια περιοχή.

Σήμερα, λοιπόν, μαζί με την Περιφέρεια αποδώσαμε τρία ναυάγια, τρεις υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους που μαζί με την Αλόννησο έρχονται να συνθέσουν ένα υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο, έναν ευρύτερο χώρο αναψυχής, παιδείας και καταδυτικού τουρισμού. Η δημιουργία επισκέψιμων για το κοινό υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων αποτελεί για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μια μεγάλη πρόκληση, με ειδικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις, που υπαγορεύονται από τρεις βασικές αναγκαιότητες: Την τήρηση της ασφάλειας του κοινού, τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διαχείριση, η ανάδειξη και η απόδοση ενός ενάλιου αρχαιολογικού χώρου οφείλει να υπηρετεί ταυτόχρονα το δικαίωμα πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ανάγκες προστασίας της. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε το 2020 η προστασία των καταδυομένων στα υποθαλάσσια ναυάγια είναι πρωταρχική μας μέριμνα όπως και να τα αποδίδουμε στην κοινωνία ως τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν.

Με τη λειτουργία των νέων υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων η ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Παγασητικού κόλπου μαζί με την Αλόννησο εντάσσονται στον διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού ως ολοκληρωμένο υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων».

Στην τελετή απόδοσης παρόντες ήταν, επίσης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, οι βουλευτές Μαγνησίας Γιώργος Λιούπης, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι που καθίστανται επισκέψιμοι αφορούν στο υστερορωμαϊκό ναυάγιο στον Τηλέγραφο Νηών Σούρπης και στα βυζαντινά ναυάγια στον Γλάρο Νηών και στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης. Στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού για τους τρεις Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, ο επισκέπτης μπορεί να έχει την εμπειρία της εικονικής κατάδυσης με γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Χάρη στην εικονική περιήγηση ο υποβρύχιος κόσμος των τριών ναυαγίων καθίσταται καθολικά προσβάσιμος, ακόμα και σε εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν φυσική κατάδυση.

Η απόδοση των ναυαγίων ως επισκέψιμων χώρων δημιουργεί κίνητρα για τη λειτουργία καταδυτικών παρόχων για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να καταδυθούν. Με την εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού μπορούν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Τα συγκεκριμένα ναυάγια βρίσκονται με μικρό βάθος, οπότε είναι πρόσφορη η κατάδυση ακόμα και για αρχαρίους. Το έργο της δημιουργίας Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό, προϋπολογισμού 4.043.887 ευρώ, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

Στο πλαίσιο των αυτοψιών στη Μαγνησία, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο Δημητριάδος, συνοδευόμενη από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Μπάτζιου και στελέχη της Εφορείας, το αρχαίο θέατρο, το ανάκτορο και τον ιωνικό ναό που πρόσφατα ήλθε στο φως στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής. Εξετάστηκαν οι αδυναμίες που υπάρχουν και έγινε ο προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών σύμφωνα με το διαθέσιμο στρατηγικό σχέδιο. Ολοκληρώνοντας την περιοδεία της, η Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία και στο υπό εξέλιξη έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, προϋπολογισμού 1.931.7000 ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023, ο χώρος να αποδοθεί ως επισκέψιμος.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στην αυτοψία της στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών συνόδευαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Μαγνησίας Γιώργος Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, η Έφορος Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου.

Επισκέψιμοι 3 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μαγνησία
Λ. Μενδώνη, Κ. Αγοραστός με στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στην αυτοψία στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών
Επισκέψιμοι 3 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μαγνησία
Η Υπουργός Πολιτισμού Λ.Μενδώνη με την Έφορο Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Α.Μπάτζιου στον αρχαιολογικό χώρο Δημητριάδος
Επισκέψιμοι 3 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μαγνησία                                                              1024x461
Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *