Βυζαντινό Μουσείο: Έκθεση με θέμα “ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571-450 Χρόνια από τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών

Γράφτηκε από
Βυζαντινό Μουσείο: Έκθεση με θέμα “ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571-450 Χρόνια από τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών

Η έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571-450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”» εντάσσεται  στο αφιερωματικό πρόγραμμα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Από την Άλωση στην Παλιγγενεσία 1453-1821».

Το κατά κύριο λόγο ιστορικό περιεχόμενο της εκθέσεως βασίζεται σε ευρωπαϊκό ιστοριογραφικό αρχειακό υλικό και πλαισιώνεται από σπουδαία αρχαιολογικά τεκμήρια και έργα τέχνης προερχόμενα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Εφ.Α. Κερκύρας, την Εφ.Α. Κυκλάδων, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, το Πολεμικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Επισκοπή Καθολικών Νάξου-Τήνου-Άνδρου & Μυκόνου, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο και τις ιδιωτικές συλλογές των Θανάση Μαρτίνου, Μιχαήλ Σκούλλου και Σπύρου Γαούτση. Εποπτικό υλικό προέρχεται επίσης από τα Αρχεία Σιμάνκας της Ισπανίας, το Ναυτικό Μουσείο Βαρκελώνης, το Εσκοριάλ, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας κλπ.

Οι επί μέρους θεματικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής:

  1. Το ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης κατά τον 16ο αι. και τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ιερά Συμμαχία.
  2. Οι πρωταγωνιστές της Ιεράς Συμμαχίας και της Ναυμαχίας.
  3. Η περιγραφή της ναυμαχίας στον θαλάσσιο χώρο των Εχινάδων.
  4. Η συμβολή και η συμμετοχή των Ελλήνων.
  5. Η σημασία και το αποτέλεσμα της νίκης στην Ευρωπαϊκή ιστορία.
  6. Τα πλοία της ναυμαχίας.
  7. Η ζωή στο κατάστρωμα.
  8. Τα όπλα της ναυμαχίας.
  9. Ο ρόλος της Εκκλησίας.
  10. Η επίδραση στις καλές τέχνες: ζωγραφική, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική.
  11. Οι υποθαλάσσιες έρευνες στις Εχινάδες και έκθεση αντικειμένων από το μοναδικό στις ελληνικές θάλασσες ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. που ανασκάπτεται στην Ζάκυνθο.
  12. Η σημερινή απήχηση της ναυμαχίας στις τέχνες, τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τον φιλοτελισμό και μέχρι τη μουσική rap.

Βυζαντινό Μουσείο: Έκθεση με θέμα “ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571-450 Χρόνια από τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών                    1571
Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από 18 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, τις ώρες λειτουργίας του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *